Pletení snižuje krevní tlak a je prevencí demence i deprese

Součástí každodenního života babiček bývalo pletení a jiné ruční práce. Mělo to výhody nejen pro děti a vnoučata, protože měly vždy něco na sebe, ale především pro tyto ženy samotné. Pletení by se totiž senioři měli věnovat plošně a bez rozdílu pohlaví. Ruční práce snižují krevní tlak a jsou prevencí depresí a demence.

Pletení je sice trochu náročné na kostru – člověk sedí strnule v jedné poloze a má paže v poněkud nepřirozené poloze před sebou – ale jinak je to činnost srovnatelná s účinky jógy. Dokáže stejně uklidnit, snížit krevní tlak, odvrátit pozornost od zdravotních potíží, zvýšit pocit pohody a spokojenosti se životem a zpomalit nástup starobní demence.

Proti nemocem i osamělosti

Protože výrobky jsou užitečné, zvyšuje pletení pocit užitečnosti u seniorů, kteří se jinak cítí osamělí a zbyteční. Pletení prokazatelně snižuje riziko nástupu starobní deprese.

„Výzkumy z celého světa dokazují, že má pletení terapeutické účinky. Máme obrovské množství důkazů, že pletení má blahodárné účinky na fyzickou i psychickou stránku člověka,“ tvrdí mluvčí britské organizace Knit for Peace, která propaguje ruční práce jako formu terapie a pomoci zároveň.

Když pletení pomáhá

V Británii už má program Knit for Peace svou tradici a britští senioři – a nejen ženy – pletou pro dobrou věc. Výrobky putují do zemí, kde mají nouzi o oblečení a základní potřeby.

„Denně odbavíme asi čtyřicet balíků, a kdybychom neodesílali věci denně, nepohneme se mezi všemi těmi věcmi,“ přiznala Hilary Blumová z organizací Charities Advisory Trust a Knit for Peace.

Vědci z americké Mayo Clinic prokázali, že pletení je prevencí Alzheimerovy choroby a dalších forem demence.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat