Milovníci bio zeleniny a ovoce jsou ohroženi rakovinou o čtvrtinu méně

Francouzští vědci tvrdí, že pesticidy a těžké kovy z umělých hnojiv skutečně zvyšují výrazně riziko různých typů rakoviny. Vyplývá to z jejich sledování devětašedesáti tisíc Francouzů. Ti, kteří konzumovali nejvíce bio zeleniny a ovoce, byli ohroženi zhoubným nádorovým onemocněním o pětadvacet procent méně než ti, kdo konzumovali zeleninu a ovoce z konvenční produkce, která používá pesticidy a umělá hnojiva.

Do analýzy výsledků u devětašedesáti tisíc Francouzů byly zahrnuty také další faktory související s rizikem rozvoje rakoviny, jako jsou věk, socioekonomické postavení, kouření, obezita, nedostatek pohybu a nadměrná konzumace alkoholu. Přesto vztah zůstal stejný.

Podle autorů tak lze zřejmě konzumací bio zeleniny a ovoce u sebe snížit riziko rakoviny o pětadvacet procent. Sami však poukazují i na to, že bio výpěstky si kupují častěji lidé bohatší, kteří obecně mívají zdravější životní styl.

„Vyšší míra konzumace bio potravin souvisí se snížením rizika rakoviny. Pokud bude tento vztah dále potvrzen, pak by podpora konzumace bio potravin mohla u obecné populace snížit riziko rakoviny,“ uvádějí autoři na stránkách odborného časopisu JAMA Internal Medicine.

Více živin

Nejenže bio zelenina a ovoce neobsahují škodlivé látky, ale podle irských vědců v nich najdeme mnohem více důležitých živin! V nezávislém srovnání bio zeleniny a konvenčně (s použitím pesticidů a umělých hnojiv) pěstované zeleniny totiž jasně a důsledně prokázali, že bio zelenina má o dvacet procent více antioxidantů. Je tedy z hlediska prevence řady vážných onemocnění včetně rakoviny mnohem hodnotnější.

Tato studie je komplexní, vyčerpávající a nezávislá, její výsledky jsou velmi průkazné. „Je to také nejdlouhodobější výzkum zabývající se srovnáním obou typů produkce zeleniny,“ tvrdí autoři z Centra pro výzkum potravin Teagasc v Dublinu.

„Pravda je, že dnes vlastně ani nevíme, kolik vitaminů a minerálů a fytochemických látek ovoce a zelenina obsahují. Některé výzkumy naznačují, že moderní metody zemědělství produkují ovoce a zeleninu chudší na vitaminy a minerály, než kolik těchto látek obsahovala produkce našich prarodičů,“ uvedla doktorka Fiona Hunter z organizace Healthspan v rozhovoru pro deník The Mail.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat