Alkohol tlumí schopnost mozku pamatovat si negativní zážitky

Etanol je pro člověka toxickou látkou, jejíž větší než malé množství denně působí vážné poškození organismu a zvyšuje riziko mnoha typů rakoviny. Přesto je to ale také sloučenina, již lidstvo konzumuje tisíce let a jíž zřejmě vděčí za společenský pokrok. Vědci z Rhode Islandu teď navíc zjistili, že alkohol dokáže měnit schopnost mozku pamatovat si negativní zážitky.

Etanol totiž mění činnost genu, který produkuje enzymy nezbytné k uchovávání negativních zážitků v paměti. A naopak podporuje jeho činnost v uchovávání a vybavování si pozitivních zážitků. Tím však posiluje chuť na alkohol.

Za vším hledej geny

edna sklenka vína mění činnost genu a tyto dráhy na hodinu, zatímco tři sklenky vína už na čtyřiadvacet hodin. Princip také odhaluje, proč vzniká na alkoholu závislost a proč lidé, kteří se snaží s pitím přestat, zažívají při abstinenčních příznacích vlnu negativních myšlenek a vzpomínek.

Alkohol přitom ovlivňuje činnost genu pro syntézu enzymu D2 dopaminového receptoru.

„Dopaminový D2 receptor je znám tím, že se účastní kódování toho, zda je vzpomínka příjemná či nepříjemná,“ vysvětluje doktorka Emily Petruccelli ze Southern Illinois University, která na výzkumu spolupracovala s hlavní autorkou neuroložkou doktorkou Karlou Kaun z Brown University na Rhode Islandu.

Nebezpečný začarovaný kruh

Etanol ovlivňuje tvorbu paměťové dráhy tak, že si mozek pamatuje spíš příjemné věci a negativní zážitky z paměti vytěsňuje, navíc pomáhá vytvářet touhu a chuť na etanol. Problémem tedy je, že alkohol skutečně ulevuje od negativních zážitků a vzpomínek. Ale bohužel se zvyšující se mírou konzumace poškozuje mozek a další orgány v těle. Lidé s tendencí vytěsňovat negativní zážitky tak snadno spadnou do alkoholismu

„Když si dáte tři sklenice vína s hodinovou pauzou mezi nimi, pak se dráha utváření paměti vrátí do normálu až po čtyřiadvaceti hodinách,“ vysvětluje doktorka Kaun.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat