Absolutní tma v ložnici během noci je prevencí depresí

O tom, že pouliční osvětlení dopadající do ložnice působí zhoubně na spánek, odborníci informují dlouhodobě. Umělé noční osvětlení je totiž novinkou posledních pár desetiletí. Lidské tělo se ale vyvíjelo po miliony let v nocích, které byly až na výjimky velmi temné, takže není na něco tak anomálního jako noční světlo vůbec adaptováno. Osvětlení v ložnici – jakéhokoli druhu – působí zhoubně na mozek a zvyšuje také riziko depresí. V rámci její prevence by lidé měli používat těžké černé závěsy či rolety.

Aby maximálně zabránili průniku osvětlení zvenku. Ideálně pro spánek i psychiku je, když je v ložnici tma jako v pytli.

O tom, že by se nemělo v ložnici vůbec používat cokoli, co vyzařuje modré světlo – displeje, monitory a obrazovky – není třeba ani psát. Pouliční osvětlení či světlo z displeje mobilu nebo tabletu narušují biologické hodiny člověka a působí závažné změny v hormonálních cyklech, že krom nespavosti můžou vyvolat také chronické deprese. Tvrdí to japonští vědci, podle nichž je zapotřebí v ložnici zajistit maximální tmu.

„Prokázali jsme, že osoby, které spí v ložnici, v níž je tolik osvětlení, že je lidské oko schopno vidění, mnohem častěji trpí depresemi… Je dobře známo, že působení světla v noci může vést k narušení spánku, protože světlo v pozdních hodinách zastavuje produkci spánkového hormonu melatoninu. Je možné, že redukce hladiny melatoninu v krvi může mít psychologické důsledky,“ tvrdí doktor Knedži Obajaši z Lékařské univerzity v Naře.

Tma proti depresi, zima proti cukrovce?

Ovšem zdá se, že bychom měli ložnici nejen pořádně zatemnit, ale také vyvětrat, respektive vychladit na příjemnou teplotu. Vědci z Oxfordu a Nizozemska totiž tvrdí, že studená ložnice je jedním z opatření, jak se chránit před diabetem 2. typu a obezitou. Gobální oteplování podle odborníků povede k nárůstu počtu diabetiků a tlouštíků. Tělo se totiž v noci nestihne dostatečně ochladit, bude mít menší zásoby hnědého tuku, ale větší zásoby toho bílého, a tím pádem bude i náchylnější k diabetu.

Profesor endokrinologie Ashley Grossman z Oxfordské univerzity tvrdí, že přibývá důkazů, že ochlazování organismu večer a v noci je prevencí diabetu 2. typu a obezity.

„Máme jisté docela pádné důkazy o tom, že ochlazování těla i o několik málo stupňů může zlepšit či snížit riziko diabetu. Život v chladnějším prostředí může být užitečný ke zvýšení citlivosti vůči inzulinu a oddálení diabetu 2. typu. Spolu s tím, že odpovídající spánek může pomoci vyhnout se obezitě a diabetu, bychom si všichni měli zřejmě v ložnicích snížit teplotu, větrat a pustit dovnitř studený vzduch,“ tvrdí profesor Grossman.

Podle epidemiologů z Maastrichtské univerzity by v ložnici mělo být jen mezi patnácti až sedmnácti stupni Celsia. Tak má tělo optimální podmínky pro termoregulaci, prevenci rezistence tkání vůči inzulínu a spalování bílých tukových zásob.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat