Elektronické cigarety můžou způsobit ztučnění jater

Elektronické cigarety byly svými výrobci v rámci reklamy propagovány jako bezpečnější forma užívání nikotinu. Ten sám o sobě ale působí na tělo toxicky a vyvolává řadu závažných onemocnění. Podle vědců z Los Angeles kouření elektronických cigaret s nikotinem prokazatelně souvisí s rozvojem vážného ztučnění jater.

Nealkoholové ztučnění jater je chronické onemocnění, jehož závažná forma může vyvolat rakovinu jater či cirhózu.

Profesor Theodore Friedman testoval účinky elektronických cigaret na laboratorních zvířatech. Polovina pokusných hlodavců vdechovala výpary z této cigarety s nikotinem, polovina vodní páru se solí. U první skupiny nikotin z elektronické cigarety měnil 433 různých genů tak, že to vedlo k rozvoji nealkoholového ztučnění jater.

„Popularita elektronických cigaret se rapidně zvyšuje, protože reklama tvrdí, že jsou bezpečnější než konvenční cigarety. Ztučnění jater je velmi vážné onemocnění, proto tvrdíme, že elektronické cigarety nejsou bezpečné, jak se konzumentům předkládá. Výsledky našeho experimentu poskytují důkazy pro to, aby politikové a zákonodárci zastavili rostoucí užívání elektronických cigaret u mládeže i dospělých,“ uvedl profesor Friedman z University of California v San Diegu.

Podle jeho výzkumu elektronické cigarety můžou měnit také geny ovládající vnitřní hodiny a biorytmy.

Pánové, pozor na plodnost

Aby toho nebylo málo, londýnští vědci tvrdí, že elektronické cigarety také zpomalují pohyb spermií a poškozují vážně buňky ve varlatech. Podle jejich závěrů jsou z tohoto hlediska nejškodlivější cigarety s příchutí skořice. Mají nejzhoubnější vliv na sperma a plodnost mužů.

Příchutě elektronických cigaret jsou plné toxinů, které poškozují buňky varlat a spermie. Látky obsažené ve skořicové příchuti zpomalují spermie a příchuť žvýkačková zase likviduje přímo buňky ve varlatech. I když muži kouří elektronické cigarety bez nikotinu, pokud je v nich příchuť, pak výrazně poškozují sperma.

Ačkoli u běžných tabákových cigaret se často informuje o škodlivých účincích na plodnost mužů a DNA spermií, u elektronických je podobných zpráv a upozornění málo. A přitom také výrazně poškozují zdraví.

„S ohledem na pohyblivost, progresi a koncentraci spermií mají elektronické cigarety s příchutí negativní vliv,“ uvedla doktorka Helen O’Neill na Britské konferenci o plodnosti v Edinburghu.

Na trhu existují tisíce příchutí do elektronických cigaret, mnohé z nich jsou v rámci EU regulovány jako příchutě potravin.






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Plněné knedlíky s uzeným

(2 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat