Záření z mobilních telefonů je průkazně karcinogenní

Záření z mobilních telefonů je zcela jasně jedním z rizikových faktorů pro rozvoj nádoru mozku, srdce a žláz s vnitřní sekrecí. Jasné vědecké důkazy přinesli toxikologové ze Severní Karolíny.

„Záření, které používáme ve výzkumu, nelze srovnávat přímo se zářením, kterému jsou vystaveni lidé při užívání mobilních telefonů. V naší studii byly pokusné organismy ozařovány celé, záření procházelo celým jejich tělem. Ve srovnání s tím jsou lidé vystaveni záření jen v určité části těla či tkáně, u níž mají telefon. Také intenzita záření a jeho délka použitá v našem výzkumu byla vyšší než u běžného užívání telefonu,“ uvedl autor doktor John Bucher z amerického Národního toxikologického programu v Severní Karolíně.

Podle autorů jsou však navzdory tomu výsledky jasným důkazem, že dlouhodobé a intenzivní telefonování mobilem, když ho člověk drží blízko těla, může vyvolat nádorové bujení v tkáni. Minimálně to platí pro buňky mozku, srdce a žláz s vnitřní sekrecí.

Nejmenší míra záření použitá ve studii, která vyvolala rakovinné bujení, odpovídá maximální míře záření mobilního telefonu.

Epidemiologové a preventologové doporučují netelefonovat mobilem dlouho a často, pokud ho člověk drží u hlavy. Je lepší používat sluchátka (nikoli bezdrátová, která také přenášejí zvuk zářením), a mobil ve chvíli, kdy je aktivní, držet dále od těla. Je dobré nenosit mobil v kapse také v oblastech se slabým signálem, kde mobil intenzivněji „září“ při vyhledávání signálu.

Nebezpečí pro paměť mladých

Mobilní telefony podle vědců představují riziko také pro dospívající. Ačkoli mladí do mobilů spíš koukají a používají textové a audiovizuální komunikátory, pokud jimi často a dlouze telefonují, radiace při hovoru může poškozovat jejich mozek. Švýcarští vědci prokázali, že pokud teenager v životě protelefonuje celkem, sečteno a podtrženo, rok času, jeho mozek může být poškozen v oblastech, které interpretují obrázky a tvary.

Expert na účinky radiace z mobilních telefonů Martin Röösli studoval sedm stovek adolescentů ve věku dvanáct až sedmnáct let. Provedl u nich řadu testování paměti a zjistil, že mezi horšími výsledky v těchto testech a zářením RG-EMF existuje vztah.

Čím déle je dospívající vystaven této radiaci, tím horší výsledky v testech paměti má. Přitom pravorucí teenageři jsou náchylnější k těmto účinkům a jistý vliv má i to, když s mobilem netelefonují ale brouzdají v něm na internetu či komunikují s kamarády textovými službami.

„Naše výsledky naznačují, že záření RF-EMF absorbované mozkem je zodpovědné za tyto pozorované vztahy. Možná rizika pro mozek lze minimalizovat používáním sluchátek nebo reproduktoru při telefonování, zvláště když je kvalita signálu slabá a telefon pracuje na maximální výkon,“ tvrdí Röösli.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat