Proč je obezita karcinogenní? Tuk brání imunitě likvidovat nádory

Obezita je jedním z výrazných rizikových faktorů pro rozvoj mnoha typů rakoviny. Krom toho, že tuková tkáň produkuje hormony související se vznikem a šířením zhoubných nádorů, brání také imunitnímu systému v likvidaci nádorových buněk. Zjistili to vědci z Dublinu s tím, že tukem obalené imunitní buňky selhávají ve svých funkcích a v těle pak snadněji vzniká rakovina.

„Látka, která by bránila imunitním buňkám ve vstřebávání tuku, by mohla pomoci. Testovali jsme ji v laboratorních kulturách a imunitní buňky byly opět schopné zabíjet nádorové buňky. Ale je naprosto nezpochybnitelné, že mnohem lepší pro člověka je zhubnout a mít normální postavu, protože je to celkově pro každého zdravější,“ tvrdí profesorka Lydia Lynch z Trinity College v Dublinu.

Její tým zjistil, že u obézních lidí se tukem obalují makrofágové zodpovědní za rozpoznání a zničení nádorové buňky. Když tedy v tomto úkolu selžou, začne se tato dělit a vznikne nádor.

„Tato studie odhaluje, jak molekuly tuku brání imunitním buňkám v řádném nastavení jejich mechanismu při ničení nádorových buněk,“ uvedl doktor Leo Carlin z Beatsonova institutu pro výzkum rakoviny v rozhovoru pro BBC.

Za každé kilo o dva měsíce méně

Že je obezita skutečným problémem, se ukazuje s každým dalším výzkumem, kteří odborníci a lékaři provedou. Podle studie z Edinburské univerzity pouhý kilogram nadváhy zkrátí život o dva měsíce. A s rostoucí mírou obezity se negativní účinek na zdraví zvyšuje více než lineárně.

Vyplývá to z genetické analýzy více než šesti set tisíc osob.

„Síla velkého množství dat a genetiky nám umožňuje srovnat účinky různých druhů chování a chorob v řádu měsíců a let, o která přicházíme nebo která máme navíc, a také rozlišit mezi pouhými vztahy a příčinným účinkem,“ tvrdí profesor Jim Wilson z Edinburské univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat