Deset minut zvedání činek denně chrání před metabolickým syndromem

Metabolický syndrom je soubor závažných fyziologických změn v organismu, které souvisejí s rozvojem srdečně-cévních onemocnění, diabetem a obezitou. Prevencí syndromu a tedy i zmíněných chorob je pohyb. Vědci z Iowy ale zjistili, že lidé nemusejí denně dřít hodiny, aby riziko syndromu výrazně omezili. Velmi účinné je posilování s činkami a stačí přitom jen kolem deseti minut denně.

„Lidé si můžou myslet, že musejí strávit spoustu času zvedáním činek. Ale pouhé dvě sady benchpressu, což zabere méně než pět minut, už má výrazný účinek. Svaly jsou totiž obrovskou továrnou, kterou spálí spoustu kalorií. Posilování svalů pomáhá pohyblivosti kloubů a kostí, ale výhodu to má i metabolickou. A myslím si, že tato vlastnost není dost doceňována,“ tvrdí doktor Duck-chul Lee z Iowa State University.

Podle něj může dobře posloužit také práce na zahradě a kolem domu či nošení těžkých břemen, jako je nákup. Jde vždy o to, aby člověk vědomě používal a zapojoval velké svalové skupiny při náročné práci.

Pokud posiluje hodinu celkem týdně, pak se riziko metabolického syndromu sníží o sedmdesát procent. Přitom metabolický syndrom souvisí s mrtvicí, infarktem, chorobami srdce a diabetem.

„Klíčové je, aby člověk zvedal jakékoli těžké břemeno, které zvyšuje sílu a výkonnost jeho svalů,“ tvrdí doktor Lee.

Pro delší život

Mladou generaci nicméně dnes není nutné tolik vybízet k posilování. Z pumpování svalů se stal střední proud a fitness centra jsou jimi nabitá. Ale posilování svalů je o to důležitější, o co je člověk starší. Čím větší sílu svalů mají lidé vyššího věku, tím déle žijí.

A platí to především o síle úchopu a svalů horních končetin. Vědci z University of Michigan zjistili, že síla svalů a především úchopu rukou dokáže předpovědět, jak dlouho člověk bude žít. A čím silnější ruce má, tím déle bude žít.

Jde totiž o to, že síla paží a rukou také souvisí se zdravím srdce a cév. A jedinci s nejslabšíma rukama umírají předčasně o padesát procent více než jedinci s těmi nejsilnějšími svaly.

„Udržování síly svalů během celého života a zvláště pak v pozdější fázi života je extrémně důležité pro dlouhověkost a zdravé stárnutí,“ tvrdí autorka profesorka Kate Duchowny z University of Michigan.

Síla úchopu rukou a síla paží je podle ní také spolehlivým diagnostickým nástrojem pro lékaře. Lze tak odhadnout zdravotní stav stárnoucí osoby.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Od pondělí 4. června do neděle 10. června 2024 tě čeká dynamický a vzrušující týden, milý Berane. Připrav se na určitá překvapení a vzrušující příležitosti ve všech oblastech života.Tento týden bys mohl zažít obzvlá&scaro... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat