Lidé s depresí trpí vážnými chorobami srdce až sedmkrát častěji

Deprese je závažné onemocnění, které nepostihuje jen psychiku, ale protože je to choroba mozku, který řídí všechny ostatní funkce v těle, často se projevuje v mnoha fyzických potížích. A patří k nim i velmi závažná onemocnění oběhové soustavy. Podle dánských vědců lidé s depresí trpí srdeční arytmií sedmkrát víc než zdravý člověk. Po nasazení léků už za půl roku riziko klesne na minimum.

Autoři z Aarhuské univerzity v Dánsku analyzovali zdravotní stav 785 254 osob, které užívaly antidepresiva v letech 2000 a 2013. Z analýzy zdravotního stavu dotyčných vyplývá, že na počátku deprese před léčbou bylo riziko srdeční arytmie a selhání srdce více než sedmkrát vyšší než u osob bez deprese. První měsíc po nasazení léků kleslo riziko na trojnásobek ve srovnání se zdravými a po šesti měsících až roce léčby už bylo shodné s lidmi bez deprese.

„Běžnou znalostí je to, že mozek a srdce jsou propojeny. Deprese předpovídá rozvoj onemocnění věnčitých cév srdce a zhoršuje jeho prognózu. Náš výzkum naznačuje, že užívání antidepresiv nesouvisí s rozvojem arytmie (fibrilací síní), ale naopak užívání těchto léků může riziko u osob trpících depresí snížit,“ uvedl jeden z autorů doktor Morten Fenger-Grøn.

Pozor na biorytmy

Deprese je závažné onemocnění, a tak není divu, že se jí vědci neustále snaží přijít na kloub. Nedávno se zaměřili na rizika deprese a ignrování našich vnitřních hodin. Závěry? Pokud patříte mezi takzvané sovy, měli byste se mít na pozoru.

Denní rytmy společnosti se ne vždy shodují s denními biologickými rytmy jedince. A tak ti, kdo se narodí jako sovy s tendencí ponocovat a dlouho vyspávat dopoledne, dost trpí. Musejí vstávat do školy a poté do zaměstnání, ačkoli jejich tělo není na probuzení připraveno. A to se může negativně odrazit ve zdraví. Fyzickém i psychickém. Vědci z Colorada prokázali, že ženy sovy kvůli rozladění biorytmů trpí mnohem častěji depresemi.

Tým z Boulderu vyšetřil dvaatřicet tisíc žen a rozdělil je do tří skupin podle toho, kdy chodily spát a kdy vstávaly. Ve skupině žen, které vstávaly brzy ráno a chodily brzy večer spát a jimž se přezdívá skřivani, bylo mnohem méně trpících depresí. Ve sledovaném vzorku bylo sedmatřicet procent "skřivanek", deset procent sov a třiapadesát procent patřilo někam mezi obě skupiny.

Podle autorů můžou mít na vyšší riziko rozvoje deprese u sov vliv dva faktory. Jednak tito lidé častěji ponocují, jsou tedy aktivní v temnou část dne a část světelné etapy dne prospí, takže můžou mít méně slunečního záření a světla. A ví se, že lidé žijící v temných oblastech světa (kupříkladu Skandinávci), častěji trpí depresemi.

Ale na rozvoj depresí může mít vliv také rozladění osobních biorytmů a rytmů společnosti, kdy sovy musejí vstávat do práce, když mají ještě noc. A protože nejsou schopny usnout brzy večer, jejich spánek je většinou kratší než u skřivanů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat