Bolí vás hlava a kašlete. Možná máte v bytě suchý vzduch

Budíte se ráno s vyprahlým hrdlem, kašlete a trpíte únavou? Viníkem může být příliš suchý vzduch v bytě. Ten může být kromě již zmíněných nepříjemností příčinou mnoha jiných zdravotních problémů.

Ideální vlhkost

Doporučená vlhkost vzduchu je v letním období 40–50 % a v zimním období 45–65 %. Pokud se vlhkost v bytě dostane pod spodní doporučenou hranici, začnou nám vysychat sliznice, a tím dochází k oslabení obranného mechanismu člověka. Často se pak potýkáme s virózami a jsme opakovaně nemocní. To je častý jev zejména ve školách, kde je často přetopeno a málo se větrá. Vysoká koncentrace dětí ve třídách v kombinaci se suchým vzduchem, je ideální prostředí pro šíření nemocí. Podobné potíže však můžete zaznamenat i ve svém domově. V zimním období lidé příliš nevětrají a vlhkost v bytech klesá dokonce po 20 %.

Příznaky suchého vzduchu

Že dýcháme příliš suchý vzduch, zjistíme poměrně brzy. Projevuje se to především vysycháním sliznic horních cest dýchacích, suchým kašlem, pocitem ucpaného nosu, škrábáním v krku, pálením očí a také neustálým pocitem žízně.

Zejména pak u menších dětí se můžeme často setkávat s chronickou bronchitidou, opakovanými laryngitidami a častým onemocněním horních i dolních dýchacích cest.

Na výparník zapomeňte

Dříve tolik oblíbené keramické výparníky, které se zavěšovaly na radiátor, nejsou příliš efektivní. Pro citelné zvlhčení vzduchu, je totiž potřeba odpařit do něj i desítky litrů vody. Zdá se vám to příliš? Nejprve vlhkost pohltí vysušené zdi a nábytek, teprve potom se začne zvlhčovat vzduch samotný. A na to výparníky o kapacitě několika deci a odpařovací schopnosti jednoho decilitru za jeden až dva dny, jednoduše nestačí.

Úplně vhodné není ani pokládat mokré ručníky na topení nebo stavět do místnosti sušák s prádlem. To je totiž častým původcem plísní, které se v našich bytech množí. Není úplně nemožné tímto způsobem vzduch zvlhčovat, je ale potřeba u toho větrat.

Vsaďte na techniku

Naštěstí dnes existuje efektivnější způsob zvlhčování a tím jsou parní a ultrazvukové zvlhčovače vzduchu. Všechny zvlhčovače vzduchu fungují tak, že vytváří z vody v zásobníku vodní páru, kterou pak přístroj rozptýlí ve vzduchu a tím zvýší jeho vlhkost a příznivě působí na dýchací cesty zejména alergiků, astmatiků a malých dětí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat