Veselé infarktové. Nejvyšší riziko infarktu hrozí na Štědrý večer v deset

Advent dávno není časem půstu a duchovního rozjímání, který vyvrcholí štědrovečerní hostinou v kruhu nejbližších. Lidé se přejídají celoročně, půst nedrží ani o adventu, a navíc tento prožívají v extrémním stresu. Musejí si v zaměstnání napracovat svátky, sehnat dárky a jiné nákupy, a ještě se handrkují s partnery a rodinou. Když se tak konečně trochu uvolní u štědrovečerního stolu a naládují se kilogramy tučných a na cukry bohatých pokrmů, v cévách se jim srazí krev či urve kus plaku a dojde k infarktu.

Podle švédských kardiologů se kolem desáté večer na Štědrý den zvýší počet osob, které prodělají infarkt. Je to vůbec nejrizikovější doba v celém roce!

Vánoce jako riziko

Vyplývá to z analýzy 283 tisíc srdečních infarktů zaznamenaných švédskými kardiology mezi roky 1998 a 2013. Podle autorů připadá (ve Švédsku) na jeden den v průměru padesát infarktů, ale na Štědrý den je to už devětašedesát s maximem kolem desáté večerní. To je tedy v řeči relativních čísel nárůst o sedmatřicet procent.

Vánoce jsou nebezpečné obecně. Ještě na Boží hod vánoční je riziko o dvaadvacet procent vyšší než v běžném dni roku, na Štěpána o malinko nižší. Poté dojde k mírnému zlepšení a riziko opět povyskočí na Silvestra, což souvisí jak s hodováním, tak zvýšenou konzumací alkoholu.

Záleží i na nás

„Hlavním objevem naší studie je, že tradiční svátky souvisejí se zvýšeným rizikem infarktu srdce. Vrchol rizika je velmi výrazný právě na Štědrý den a během následujících dvou dní, takže si myslíme, že to souvisí s tím, jak svátky slavíme,“ uvedl doktor David Erlinge z Lundské univerzity.

Zvýšené riziko infarktu podporují diabetes typu 2, obezita, nedostatek pohybu, zvýšený stres, nadměrná konzumace tučných jídel a alkoholu, kouření, deprese a úzkosti. Ohroženi jsou tak rovněž lidé osamělí, na které padne o Vánocích tíseň z toho, že je nesdílejí s nikým blízkým. Důležitá je prevence. Tedy již před Vánocemi i během nich se často pohybovat na čerstvém vzduchu, jíst střídmě a zdravě, dobře spát, nekonzumovat moc alkoholu a dopřát si třeba saunu či světelnou terapii.






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat