Alzheimerovu chorobu lze zřejmě přenést transfuzí krve

Britští vědci tvrdí, že transfuze krve od lidí starších šedesáti let či osob s vysokým rizikem Alzheimerovy choroby zřejmě může spustit u příjemce rozvoj tohoto neurodegenerativního onemocnění. Když totiž podali myším lidský růstový hormon s příměsí beta amyloidu, u zvířat došlo k rozvoji Alzheimerovy choroby.

Osoby trpící neurodegenerativním onemocněním tohoto typu mají na neuronech beta amyloidový plak. Ten koluje také jejich krví a může být tedy přenesen z dárce na příjemce. Riziko podle autorů z Londýnské univerzity představují také operace mozku přístroji, které jsou znehodnoceny beta amyloidem.

„Máme experimentální důkazy, že beta amyloidová patologie může být přenesena na lidi z kontaminovaných materiálů,“ tvrdí profesor John Collinge z Londýnské univerzity.

On a jeho kolegové spoluautoři výzkumu ale tvrdí, že není důvod k panice.

„Není důvod přestat s operacemi mozku,“ míní profesor Bart De Strooper z Londýnské univerzity.

„Neurochirurgické zákroky u osob s demencí by měly být pečlivě hlídány pro možný přenos a rovněž tak transfuze od jedinců starších šedesáti let a osob s rodinnou anamnézou Alzheimerovy choroby,“ míní profesor John Hardy z Londýnské univerzity.

Víno a čokoláda

Alzheimerova chortoba je diagnózou, kterou v posledních letech slýchají pacienti a jejich rodiny stále častěji. Není proto divu, že se na ni zaměřují výzkumné týmy z celého světa. V jejich studiích se tak objevují nejrůznější látky, které by mohly působit jako prevence této nemoci. A zmiňují i resvertatrol, jehož účinky vědci zkoumají už třicet let. Nachází se nejvíce ve slupkách modrých odrůd révy vinné, ale také v malinách a hořké čokoládě. Pokud je však podáván jako koncentrovaný preparát osobám s Alzheimerovou chorobou, dojde u nich ke zpomalení rozvoje tohoto onemocnění. To se projeví především na pomalejším mentálním úpadku.

Resveratrol snižuje schopnost škodlivých molekul pronikat do tkáně mozku a vytvářet tam plak,“ tvrdí vědci z Georgetown University.

Podle neurologů se při Alzheimerově chorobě vytvářejí v mozku abnormální nánosy (plak) bílkovin, které poškozují neurony. A resvertatrol tento proces brzdí.

Revoluční tableta s resveratrolem podávaná dvakrát denně může výrazně zpomalit rozvoj Alzheimerovy choroby. Podle mezinárodního vědeckého týmu je to vůbec první lék, který přímo brzdí rozvoj tohoto onemocnění.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat