Dvě byliny pro detox a regeneraci jater

Játra paří k životně důležitým orgánům lidského organismu. Víte, že mohou snadno onemocnět? Proto je tak důležité všímat si varovných příznaků. Pečujte o ně s pomocí smilu písečného a ostropestřce mariánského!

Mezi klíčové funkce jater patří produkce žluči na podporu trávení, detoxikace krve, ukládání vitaminů A, D, E, K, železa a glukózy, zpracování hemoglobinu, inzulínu a dalších hormonů, přeměna čpavku na močovinu nebo uvolňování cukru v případě poklesu jeho hladiny v krvi. Zjednodušeně lze říci, že játra detoxikují tělo od škodlivých látek, napomáhají odstraňovat vedlejší produkty metabolismu a pročišťují krev.

Mezi signály, že s játry není něco v pořádku, můžeme zařadit dlouhodobou únavu, malátnost, rychlé vyčerpání, špatný dech (zápach z úst), tělesný zápach, nevolnost nebo změněnou barva stolice. Co v takovém případě dělat? Spolehněte se na přírodu a její dary.

Smil písečný

Na chudých písčitých půdách a kamenitých stráních lze v sezóně najít drobnou, vytrvalou, silně aromatickou bylinku s názvem smil písečný. Tato rostlina u nás není příliš probádaná, přestože třeba v Rusku se označovala za „bylinu nesmrtelnosti“. Kvete drobnými, citronově žlutými kvítky na dlouhých stoncích. Látky obsažené ve smilu působí proti bakteriím a zvyšují vylučování žluči, mírní křeče v zažívacím traktu, snižují kyselé sekrety z jater a celkově napomáhají ke zlepšení látkové výměny v organismu.

Pro přípravu čaje k podpoře regenerace jater použijte 2–3 čajové lžičky květu smilu písečného a smíchejte ho se 3/4 litry vody, povařte tři minuty a sceďte. Čaj ze smilu podporuje trávení, mírní žaludeční křeče a působí proti nadýmání. Popíjejte ho v průběhu dne. Čaj můžete lehce přisladit medem. Ve všech případech užívání následuje po třech týdnech vždy jeden týden pauza. (Nepodávejte dětem mladším tří let.) A která další bylinka slaví v souvislosti s játry úspěchy?

Ostropestřec mariánský

Ostropestřec mariánský je silně pichlavý bodlák a zároveň jedna z nejznámějších a nejúčinnějších bylinek, které podporují regeneraci a celkovou kondici jater. Jeho semena obsahují silymarin, jenž je považován za aktivní látku pro léčbu uvedeného orgánu. Ostropestřec mariánský neboli „bylinka opilců“ je jednoznačně jeden z nejlepších prověřených přírodních léků na nemoci jater a jejich celkovou regeneraci.

Pro intenzivní jaterní kúru se doporučuje jíst dvě až čtyři čajové lžičky drcených semen, a to v průběhu celého dne. Semena se drtí vždy těsně před konzumací. Tímto způsobem se do těla dostane nejvíce účinných látek. (Semínka je vhodné pojídat současně se lžičkou olivového oleje.) Aby se dostatečně projevily zázračné léčebné účinky ostropestřce mariánského, je doporučeno jej užívat pravidelně po několik týdnů až měsíců, a to nejlépe dvakrát až třikrát do roka. Důležité je se při této kúře vyvarovat alkoholických nápojů a potravin bohatých na tuky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

31 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:59
197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat