Úzkost a deprese způsobují záněty v těle. Mohou vyvolat i rakovinu

Epidemiologové a psychologové z Pensylvánie prý mají první důkazy o tom, že úzkosti, deprese a jiné negativní emoce skutečně mohou vyvolat řadu chronických onemocnění včetně rakoviny. Tyto emoční stavy totiž souvisejí se zvýšením hladiny zánětlivých látek v těle. A pokud působí zánětlivé látky na buňky a tkáně delší dobu, mohouu vyvolat řadu vážných onemocnění včetně rakoviny.

Zánětlivé procesy v těle souvisejí s rozvojem chronických imunologických potíží jako astmatem či artritidou, ale také s chorobami srdce a cév či rakovinou.

Nemoci duše

Zastánci celostní medicíny poukazují dlouhodobě na to, že řada dnešních civilizačních chorob souvisí s psychikou, hovoří pak o onemocnění duše. A jako onemocnění duše pak vnímají také rakovinu. Jejich odpůrci ze strany mechanistického přístupu k medicíně oponují, že pro to neexistují důkazy.

Doktorka Jennifer Graham-Engeland z Pennsylvania State University ale tvrdí, že její výzkum důkazy přináší. Zjistila totiž, že u osob, které přepadne úzkost, začnou trpět depresí či jsou vzteklí ze stresu, se zvýší hladina protizánětlivých látek v těle. Pak už jen stačí, aby byl člověk v takovém stavu delší dobu a výsledkem může být závažné fyzické onemocnění.

Zastavme začarovaný kruh

Výzku přitom také prokázal, že deprese a úzkost vede ke zvýšení míry zánětů v těle, nikoli že zvýšená hladina zánětlivých látek způsobuje deprese a úzkosti.

„Doufáme, že náš výzkum donutí vědce zahrnout momentální míru stresu a emocí do výzkumu zánětů… a pomohou charakterizovat mechanismy stojící za vztahem mezi emocemi a záněty. Protože jsou emoce ovlivnitelné a měnitelné… doufáme, že další výzkum pomůže pochopit vztah mezi emocemi a záněty. Což by mohlo podpořit nové psychosociální přístupy k řešení veřejného zdraví a narušit cyklus, který vede k chronickým zánětům, postižení a nemocím,“ míní autorka.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
20 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat