Lidé s velkým břichem mají menší mozek

Na slavném citátu postavy české komedie, „Máš místo mozku z piva kostku,“ je mnoho pravdivého. Lidé mající totiž velké tukové zásoby na břiše, přirozeně nejen konzumenti piva, mají totiž skutečně menší mozek. Podle britských neurologů obezita souvisí s úbytkem hmoty v mozku a také ve vyšším věku rizikem demence.

Autoři z Loughborough změřili množství tuku na těle, a především v oblasti břicha u deseti tisíc osob v průměrném věku pětapadesát let. Poté jejich mozek vyšetřili pomocí magnetické rezonance, aby zobrazili jeho strukturu a velikost.

Čím obéznější byl člověk v pase a měl větší břicho, tím menší měl mozek. A tím více byl také ohrožen demencí ve vyšším věku. Přitom vztah platí, i když se do analýzy započítají další vlivy jako věk, míra pohybové aktivity, kouření a vysoký krevní tlak.

„Dosavadní výzkumy prokázaly, že zmenšování mozku souvisí s úpadkem paměti a demencí. Náš výzkum prokazuje, že obezita, zvláště ta v oblasti kolem břicha, může souviset se zmenšováním mozku. Také jsme prokázali vztahy mezi obezitou a zmenšováním mozku v určitých regionech mozku,“ tvrdí profesor Mark Hamer z Loughborough University.

Sedíte celý den? Jste v nebezpečí

Obezita v oblasti pasu je považována za mnohem nebezpečnější než ta na bocích a stehnech. Přitom ukládání tuku okolo orgánů v břišní dutině často postihuje i lidi, kteří se stravují zdravě. Tvorba těchto tukových polštářů totiž přímo souvisí s dlouhým sezením. Čím méně se zkrátka lidé pohybují, tím více tuků v břiše se uloží.

Břišní tuk výrazně zvyšuje riziko onemocnění oběhové soustavy, diabetu a také rakoviny. A čím déle člověk sedí, tím větší má zásoby tohoto tuku. Mezi oběma faktory existuje přímý silný vztah.

„Víme, že trávení dlouhého času sezením je nezdravé a je to rizikový faktor pro chronická onemocnění jako diabetes 2. typu či choroby srdce… Monitoringem tukových zásob pomocí magnetické rezonance a srovnáním s dobou strávenou sezením každý den jsme prokázali, že čím déle člověk sedí během dne, tím více břišního tuku se mu uloží. A čím méně se navíc pohybuje a sportuje, tím hůře,“ tvrdí doktor Joe Henson z University of Leicester.

Podle něj osoby, které mají sedavé povolání, musejí sportovat o to intenzivněji a téměř každý den, aby předešly ukládání viscerálního tuku.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat