Příčiny nadměrného nočního pocení nepodceňujte

Budíte se v noci i ráno s propoceným pyžamem? To vše doprovázené nepříjemně vlhkou a studenou peřinou? Vlasy máte slepené, upocené a cítíte se, jako byste právě přiběhli z pořádně dlouhého běhu? Noční pocení trápí velkou část populace, častěji muže, než ženy. Důvodů je několik.

Hormony

U žen je nejčastější příčinou nočního pocení nízká nebo kolísavá hladina estrogenu. K tomu dochází většinou po porodu, při užívání antikoncepce nebo při menopauze. Při všech těchto případech se mění hladina estrogenu v těle, což může mít za následek buď mírné, nebo i extrémní pocení, kdy má člověk propocené i oblečení.

Léky

Kromě antikoncepce mohou nadměrné pocení vyvolávat i jiné léky, zejména některé druhy antidepresiv nebo léky užívané pro léčbu diabetu. Pokud jste tedy před začátkem užívání jakéhokoli léku tuto potíž nezaznamenali, nejspíše hledejte viníka v krabičce z lékárny. Změnu či vysazení léků vždy konzultujte se svým lékařem.

Nemoc

Často je noční pocení spojováno s chorobami postihující srdeční funkci, s různými záněty, se kterými se tělo musí potýkat, abscesy, tuberkulózou, je ale také příznakem HIV. Noční pocení může být příznakem některých druhů rakoviny, jako je lymfom a leukemie, takové choroby jsou však téměř vždy doprovázeny úbytkem hmotnosti a chudokrevností.

Banality

Ačkoli se teď možná děsíte, že je vaše propocená peřina známkou vážného onemocnění, můžeme vás uklidnit. Nejčastější příčiny jsou často skryty v tom nejobyčejnějším. Naprosto nejběžnější je příliš tlustá peřina nebo špatně zvolený materiál povlečení. Vyměňte syntetiku za přírodní materiály a pozorujte změny. Někdy však nepomůže ani to. Noční pocení je však lékaři označováno za poměrně běžnou věc.

Kdy k lékaři?

Pokud jste doposud s pocením neměli problém, výměna pyžama a ložního prádla z přírodních materiálů nepomůže, vyvarujete se před spaním kořeněných jídel, cvičení a alkoholu, netrpíte žádnou chorobou, o které víte a neužíváte žádné léky, bylo by vhodnější tento stav konzultovat se svým lékařem.






Celkem 11 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat