Opravdu musí být mezi večeří a spánkem dvě hodiny odstup?

Autoři bezpočtu diet a receptů na hubnutí věří, že je důležité přestat jíst nejpozději dvě hodiny před odchodem do postele. A to proto, že během té doby klesne hladina glukózy v krvi a tělo ji neukládá do tukových zásob. Jenže podle japonských vědců je to mýtus. Dvouhodinová pauza mezi večeří a usnutím nemá žádný dlouhodobý vliv na hladinu glukózy v krvi.

Autoři z Univerzity v Okajamě sledovali 1573 zdravých dospělých osob po tři roky. Někteří z nich před usnutím dvě hodiny nejedli, jiní vynechávali mezi večeří a spánkem kratší dobu. Ale to na jejich dlouhodobou hladinu glukózy v krvi vliv nemělo. Daleko větší vliv mělo to, zda dotyční cvičili, jakou měli tělesnou hmotnost, jestli měli vysoký krevní tlak, kouřili a pili alkohol.

„V rozporu s obecnou vírou nemá kratší než dvouhodinová pauza mezi posledním jídlem dne a odchodem do postele žádný vliv na hladinu glukózy HbA1c. Mnohem více pozornosti je třeba věnovat velikosti porce a složení pokrmu, dostatku spánku, cvičení, omezení tukových zásob na těle, konzumaci alkoholu a také tomu, zda člověk kouří,“ tvrdí autoři z Okajamy.

Metabolismus do latě

Říkáte si, že vy přece všechny doporučované zásady zdravé výživy dodržujete, ale váš metabolismus stejně uloží každou kalorii do tukových polštářků? Možná nevědomky děláte některou z následujících chyb, jež vaše snahy sabotují.

Spousta lidí si hlídá, co a jak jí, ale pitný režim už nějak opomíjejí. Dostatečný příjem tekutin je přitom základ pro celou řadu procesů v našem organismu a metabolismus není výjimkou. Nebudete-li tedy pít (nejlépe vodu, třeba s plátkem citronu), nemůžete čekat, že váš metabolismus bude podávat takové výkony, jaké byste si představovala.

A když už jsme u pitného režimu, pokud patříte k lidem, kteří se rozhodli úplně vymazat ze svého života kofein, pak vězte, že tato látka dokáže metabolismus skvěle nastartovat. Dejte mu proto šanci třeba v zeleném čaji (který má navíc na náš metabolismus i další pozitivní účinky).

Možná ale přemýšlíte, proč nehubnete, ačkoli jste pořád na rotopedu nebo běháte jak divá každý večer. Pro nastartování metabolismu potřebujete – zjednodušeně řečeno – budovat i svaly (potřebují spousty energie), a tak do svého cvičebního plánu zahrňte i nějaké to posilování.

A ještě jedna nástraha, které se však v dnešní době jen velmi těžko vyhýbá. Dlouhodobý stres ovlivňuje hladinu hormonu kortizolu – a když se tento hormon aktivuje ve větší míře, váš metabolismus se zpomalí a uložíte mnohem více tuku než v „bezstresovém“ období.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

5 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:22
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:14
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:54

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat