Nebezpečné mýty kolem antibiotik

Odolnost vůči všem známým antibiotikům mají bakterie díky genu blaNDM-1. Ten byl poprvé identifikován v roce 2008 v Indii. Kvůli tomu, že si ho však bakterie umějí předávat, začal se šířit světem a působí vážné potíže zvláště u pacientů po chirurgickém zákroku ležících v nemocnici. Jenže gen se šíří napříč planetou a vědci ho teď objevili v půdě Arktidy.

Tamní půdní bakterie byly pozitivní na gen blaNDM-1. Jak se tam dostal, není jasné. Je možné, že ho tam přenesli ptáci svými výkaly či turisté. Ale zajímavé je, že gen do sebe velmi rychle inkorporovaly půdní bakterie, z nichž se teď stávají super bakterie, které nezničí žádné antibiotikum.

Molekulární biologové z Newcastle University prokázali přítomnost genu blaNDM-1 u půdních bakterií na Špicberkách daleko za polárním kruhem.

„Polární oblasti jsou mezi posledními nejméně zkaženými ekosystémy Země… Průnik těchto rezistentních bakterií do oblastí jako je Arktida posiluje představu, jak rychlé a dalekosáhlé je šíření těchto rezistentních bakterií, a potvrzuje to také tvrzení, že řešení rezistence bakterií vůči antibiotikům musí být vnímáno globálně a nikoli jako lokální záležitost,“ míní profesor David Graham z Newcastle University.

Nebezpečné mýty

Odolnost bakterií vůči antibiotikům podporuje také fakt, že je mnozí lidí po svých lékařích požadují předepsat, ačkoli k tomu není jasný medicínský důvod, a že lékaři často tomuto nátlaku podlehnou. Například na chřipku jsou tyto léky zbytečné. Zabírají totiž proti bakteriím, nikoli virům, které chřipku způsobují. A s jakými dalšími mýty se lékaři setkávají?

Slyšeli jste o tom, že antibiotika vás vyléčí a ještě podpoří vaši obranyschopnost? Ano, bylo to by to pěkné, ale takhle to úplně není. Zázrak v krabičce různými mechanismy pomáhá tělu, aby se vyrovnalo s infekcí. Na stranu druhou ale porušuje střevní mikroflóru, která je pro imunitní systém klíčová. Proto se vždy při užívání antibiotik doporučuje konzumace vitaminů i probiotik, jež ve střevech obnovují správné prostředí.

A co přesvědčení, že když je vám lépe, už můžete léčbu přerušit? Ukončení léčby antibiotiky z vlastní vůle jen proto, že se vám ulevilo, není dobrý nápad. Toto rozhodnutí by měl učinit pouze váš lékař. Pokud s nimi „seknete“ dříve, vynecháte dávku nebo mezi dvěma „příděly“ vznikne příliš dlouhá časová prodleva, ztrácí se jejich účinnost. Tím samozřejmě hrozí, že svou nemoc nedoléčíte a ona se vám brzy vrátí jako bumerang.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat