Potraviny, které zhoršují tělesný zápach

Jsou neodmyslitelnou součástí vašeho jídelníčku ryby, brokolice nebo květák? Snaha o zdravé stravování se vám může vymstít v podobě nevábného odéru z podpaží. Zbystřit by měli i příznivci červeného masa!

Neustále nakupujete deodoranty a antiperspiranty, přičemž jste je vyzkoušeli snad ve všech nabízených variantách, a to od „kuliček“ po spreje? Nic proti vaší snaze vyhnout se nepříjemnému tělesnému zápachu, ale možná jste za ně utráceli zcela zbytečně. Pokud totiž konzumujete jisté potraviny, ani sebedražší výrobek z drogerie ve vašem podpaží nic nezmůže!

Vedlejší účinky jídla, které útočí na čichové buňky

„V lidských potních žlázách žije zhruba tisíc různých typů bakterií, přičemž každý člověk má jejich vlastní kombinaci, která tvoří jeho jedinečnou vůni těla. I to, co jíme, ovšem může mít na osobní pach zásadní dopad, přinejmenším dočasně,“ vysvětluje Debra Jaliman, dermatoložka z amerického New Yorku. Před kterými konkrétními surovinami je tedy třeba mít se na pozoru?

Brokolice, zelí a květák? Smradlavá trojka

Nikdo asi nepochybuje o tom, že uvedené přírodní dary jsou nesmírně zdravé. Vždyť brokolice chrání před rakovinou, zelí je dobré na trávení a květák zase prospívá srdci. Dopřáváte si tyhle „medikamenty“ často? Pak na své okolí zřejmě nepůsobíte tím nejvoňavějším dojmem…

„Problém s touto křupavou zeleninou je, že má poměrně vysoký obsah síry. Tento prvek organismus rozkládá na sloučeniny, jež připomínají aroma rozteklého másla. Jakmile se z organismu vylučují prostřednictvím potu, jsou nepříjemně cítit. Zpravidla se to děje už jednu hodinu po pozření květáku, brokolice nebo zelí,“ překvapuje americký biochemik Adam Kalel, který působí v kalifornské společnosti Victrix Computational and Medicinal Chemistry Consultancy.

Červené maso. I na něj si nechte zajít chuť

„Zbytky aminokyselin obsažených v červeném mase zůstávají ve střevech, kde je zpracovávají intestinální enzymy. Je to nevyhnutelný efekt, při němž musí zažívání tvrdě pracovat, jelikož maso je oproti jiným potravinám hůře stravitelné. Vlivem tohoto procesu žlázy zvyšují produkci potu, který se míchá s bakteriemi na povrchu pokožky,“ vysvětluje souvislost mezi zápachem a hovězím steakem výše jmenovaný expert.

Nežádoucí vedlejší účinky mají také ryby

Stovky výzkumů již upozornily na to, že obsažené omega-3 mastné kyseliny v tučných rybách hrají zásadní roli ve zdraví mozku i prevenci kardiovaskulárních chorob. I vy si dáváte lososa či tuňáka, a to dvakrát týdně, jak je doporučováno? S ohledem na vaši duševní kondici děláte dobře, nicméně odvrácenou stranou mořské stravy je to, že prostě více „smrdíte“.

„Cholin, což je látka patřící do skupiny vitaminů B, stojí za typickým aromatem mořských živočichů. Někteří lidé ale cholin vylučují ještě týden po jejich konzumaci, což podstatně zhoršuje tělesný zápach,“ uvádí specialista Adam Kalel.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat