Co se stane v těle, když budou muži cvičit až večer

Mnozí lidé mají čas na cvičení jen pozdě odpoledne či navečer po práci. Jenže se sportu vyhýbají v domnění, že večerní pohyb je příliš rozproudí a budou mít problém usnout. Vědci z Austrálie zjistili, že u mužů to neplatí. Půlhodina intenzivního cvičení večer jim prospívá a neprodlužuje dobu usínání. Naopak má pozitivní vliv na hladinu hladového hormonu ghrelinu, která se následující den výrazně snižuje.

Jinými slovy, muži, kteří večer cvičí, normálně usínají a spí, ale následující den je jejich apetit slabší a snědí méně kalorií. Takže když večer opět nadbytečnou energii spálí, udržují si tím normální hmotnost a zdravou kondici.

„V budoucnosti hodláme stejný výzkum provést u žen, abychom zjistili, zda jsou reakce spánku a apetitu na večerní cvičení závislé na pohlaví,“ uvedla doktorka Penelope Larsen z Charles Sturt University v Austrálii.

Ženy mají jiný metabolismus a fyziologické reakce, takže je možné, že u nich nebude mít večerní cvičení tak blahodárné účinky jako u mužů.

Nápad na večerní cvičení? Zkuste tanec

Ať už se prokáže, že večerní sport ženám také prospívá, nebo ne, jedno je jisté. Nějaký ten pohyb navíc by se do života většiny z nás opravdu hodil. Že nemáte zrovna čas (a mnohdy ani chuť) trávit hodiny v posilovnách? No a co! Pusťte si doma něco rytmického a oddejte se tanci! Důvodů je hned několik.

Rádi byste ještě do opravdového jara shodili nějaké to kilo? Do své vysněné postavy se můžete protančit, a to doslova. Jedna hodina tohoto „sportu“, ideálně tedy bez přestávky, vás může připravit až o 500 kilokalorií. Množství pochopitelně záleží na tom, s jakou vervou se do „trsání“ opřete. Každopádně jisté je, že vliv tancovačky na tělesné křivky je totožný s prováděním aerobiku, takže posiluje i svaly, o kterých ani nevíte, že je máte.

Navíc již několik nezávislých studií poukázalo na to, že „trdlování“ a poslech hudby významně snižuje pravděpodobnost budoucí demence. Rovněž prý také tlumí stres, navozuje dobrou náladu a funguje jako mentální cvičení posilující paměť i soustředění.

Aby výhod „křepčení“ do rytmu libozvučných tónů náhodou nebylo málo, tato aktivita pomáhá předcházet i osteoporóze. Zejména ženy po menopauze jsou k ní náchylné, neboť v tomto životním období dochází k poklesu hormonu estrogenu, což zpomaluje vstřebávání vápníku do kostí. Díky tomu, že tanec jakožto nenáročný „sport“, udržuje i lubrikované klouby, omezuje také vývoj zánětlivé artritidy. Alespoň takový je názor vědců!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat