Perlivým nápojům se obloukem vyhněte

Pijete obyčejnou vodu nebo dáváte raději přednost sodovce či syceným limonádám a minerálkám? Pokud jste vybrali druhou možnost, nejspíš byste si měli přečíst následující článek. Bublinky, které nápoje obsahují, nám vlastně žádná pozitiva nepřináší.

Narušuje sklovinu

Oxid uhličitý, který je v perlivých nápojích obsažen, způsobuje okyselení nápoje, což má za následek narušování povrchu skloviny. Perlivé nápoje mají také velmi nízké pH, které zase sklovinu změkčuje. Pokud si do sodovky přihodíte kolečko citronu nebo limetky, zvýšíte tím působení kyselosti na vaše zuby.

Pálení žáhy

Nápoje s obsahem bublinek nejsou vhodné, pokud často trpíte pálením žáhy. Pokud jste dosud nenašli příčinu svých obtíží, zkuste sycené nápoje vynechat. Bublinky vytváří tlak v žaludku, který způsobuje navracení žaludečních šťáv zpátky do jícnu a vyvolává nepříjemné pálení.

Nadýmání

Jistě víte, že po sycených limonádách a minerálkách snadno dochází k říhání. Zamyslete se nad tím, co se stane se vzduchem, který tímto způsobem z těla nevyjde. Pokud vás trápí časté pocity plnosti, bolesti břicha a plynatost, může být viníkem právě nápoj s obsahem bublinek. U lidí, které trápí syndrom dráždivého tračníku, by se mělo pití sycených nápojů zcela vyloučit. Kromě již uvedených obtíží může člověk s citlivým zažíváním trpět na průjmy nebo naopak zácpu.

Nehubnete

Obsah oxidu uhličitého v nápojích nemá na svědomí pouze zažívací obtíže. Jeho nadměrné přijímání zvyšuje hladinu hormonu ghelinu, který vyvolává pocit hladu. Při častém pití sycených nápojů máme, v porovnání s obyčejnou vodou, mnohem větší chuť k jídlu. To může být jednou z příčin, proč se nám nedaří zhubnout, nebo dokonce přibíráme na váze.

Dehydratace

Bublinky v nápojích uhasí žízeň rychleji než obyčejná voda. Stačí nám tedy menší množství, abychom se pocitu žízně zbavili. Jenže takto do svého těla nedostaneme dostatek tekutin a především v parných měsících může dojít k dehydrataci.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:53
14 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat