Zkažené zuby zvyšují riziko agresivní rakoviny tlustého střeva

Řádná ústní hygiena je nezbytná nejen pro zdraví zubů a oběhové soustavy. Ale stále častěji vyplývají další a další souvislosti mezi zkaženými zuby, záněty dásní a zdravotními komplikacemi jinde v těle. Ví se, že zhoršená ústní hygiena také zvyšuje riziko demence. Vědci z New Yorku teď prokázali, že osoby mající zkažené zuby častěji onemocnění agresivní formou rakoviny tlustého střeva.

„Mutace jsou jen částí příběhu o rakovině. Jiné faktory včetně bakterií můžou hrát významnou roli,“ míní doktor Yiping Han z Columbia University, jemuž se podařilo prokázat, že lidé s větším množstvím bakterií druhu Fusobacterium nucleatum, které působí zubní kaz, častěji onemocní agresivní rakovinou tlustého střeva.

Přitom s bakterií F. nucleatum souvisí třetina nádorů střev, přičemž tyto případy jsou nejčastěji agresivní, ale nikdo netuší proč.

Profesor Han prokázal, že zmíněná bakterie produkuje bílkovinu adhezin FadA, která spouští signální dráhu v buňkách tlustého střeva a souvisí s rozvojem několika druhů rakoviny. FadA přitom stimuluje jen růst rakovinných buněk, nikoli zdravých buněk střev. Ale celého procesu se účastní také člověku vlastní bílkovina Annexin A1, která usnadňuje přilnutí bakterií F. nucleatum k nádorovým buňkám. Annexin A1 také podporuje růst nádorových buněk, přičemž F. nucleatum aktivně podporuje produkci Annexinu A1.

„Potvrdili jsme tím kruh pozitivní zpětné vazby, který urychluje rozvoj rakoviny,“ míní profesor Han.

Pozor i na dásně

O tom, že ústní hygiena souvisí se zdravím nejen zubů, už nikdo nemůže pochybovat. Bakterie, jež při nedokonalém čištění v ústech zůstávají, ovlivňují řadu procesů v našem těle. A bohužel ne pozitivně. Už dlouho se například ví, že záněty dásní souvisejí s nemocemi oběhové soustavy. Finští vědci ale tvrdí, že škodlivé bakterie ústní dutiny pronikající do krevního řečiště můžou putovat tělem a vyvolat například nádorové onemocnění slinivky.

Osoby, které mají nemocné dásně a trpí jejich záněty, by si měly čistit chrup třikrát denně a také sledovat zdraví své slinivky. Nádor tohoto orgánu totiž bývá odhalen velmi často příliš pozdě na to, aby byla léčba takové rakoviny úspěšná. Také proto je jednou z těch nejsmrtelnějších. Přitom objevy se opírají o data zahrnující sedmdesát tisíc dospělých.

„Tyto studie dokazují jako první, že bakterie vyvolávající záněty dásní jsou schopné se šířit z úst do jiných částí těla,“ tvrdí profesor Timo Sorsa z Helsinské univerzity.

Podle něj vyvolává rakovinu především bakterie druhu Treponema denticola, která způsobuje těžké záněty dásní. Enzym, který umožňuje množení této bakterie, je přítomen také ve zhoubných nádorových buňkách trávicího traktu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tofu stir-fry se zeleninou

(1 hlasů)

Vepřová pečeně

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

10 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:35
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:30

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat