Vysoká hladina testosteronu souvisí se smrtelnými nemocemi srdce a cév

Hladina testosteronu v krvi muže je nejvyšší mezi jeho dvacátými a třicátými narozeninami. Po třicítce začne klesat a s přibývajícími roky se hladina tohoto hormonu výrazně snižuje. Muži přicházejí o svou sílu a také energičnost. Později ve stáří se dostavují únavnost a potíže se sexuálními funkcemi. Zvyšovat testosteron lze přirozeně silovými sporty, řada mužů na Západě ale dnes sahá také po náhradní hormonální léčbě. Jenže ta souvisí s vážnými zdravotními riziky.

Čím vyšší hladina tohoto hormonu později v životě, tím vyšší riziko infarktu, mrtvice a srdeční zástavy. Vyplývá to ze studie kardiologů ze City University of New York a Hongkongské univerzity, kteří sledovali čtyři sta tisíc mužů. Vysoká hladina testosteronu v krvi souvisí s vysokou mírou krevních sraženin, selhání srdce a infarktů.

„Testosteron velmi přispívá k tromboembolii, selhání srdce a infarktu myokardu u mužů,“ tvrdí profesorka Mary Schooling ze City University of New York.

Lékaři, kteří mužům předepisují náhradní hormonální léčbu testosteronem k zvýšení energie v těle a zlepšení sexuálních funkcí, by podle ní měli velmi pečlivě zvážit zdraví oběhového soustavy pacienta a nevystavovat ho zvýšenému riziku smrtelných chorob srdce a cév.

Zajímavé zjištění

Hladina testosteronu volivňuje u mužů řadu pochodů. Se zajímavým zjištěním přišli nedávno také oxfordští vědci, když objevili zajímavý vztah mezi hladinou testosteronu v krvi muže a rizikem onemocnění rakovinou prostaty. Jedinci, kteří mají hormonu nejméně, onemocnějí zhoubným nádorem předstojné žlázy méně často.

Objev vědců z Oxfordské univerzity neznamená, že je jako muž lepší mít hladinu tohoto pohlavního hormonu nižší. Ale přispěje k chápání rakoviny prostaty, jejího vzniku a rozvoje a může přispět k novým metodám léčby. Třeba tím, že se u mužů s nádorem hladina hormonů sníží pomocí léků.

Rakovinou prostaty onemocní každý osmý muž v populaci. A ze sledování devatenácti tisíc mužů přitom oxfordští urologové prokázali, že u jedinců s nejnižší hladinou hormonu v krvi je riziko o dvacet procent nižší než u těch, kdo mají hladinu v normálním rozmezí.

„Je to zajímavý biologický objev, který by nám mohl pomoci chápat, jak se rakovina prostaty rozvíjí a jak postupuje,“ tvrdí profesor Tim Key z Oxfordu.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat