Už jediná sklenice limonády denně zvýší riziko úmrtí na choroby srdce

Vědci z Harvardovy univerzity opět varují před konzumací slazených nápojů. Všechny limonády, džusy, slazené minerálky a kola, které jsou obsahují cukr či sladidlo, jsou totiž škodlivé pro oběhovou soustavu. Jejich pravidelný příjem prokazatelně souvisí s rozvojem onemocnění srdce a cév. Někteří lidé pijí těchto nápojů litry denně, ale už pouhá sklenice koly či limonády za den souvisí se zvýšením rizika úmrtí na onemocnění srdce o třetinu a zvýšením rizika předčasného úmrtí z jakéhokoli důvodu o pětinu.

„Naše výsledky poskytují další podporu pro omezení příjmu slazených perlivých nápojů a jejich náhradu čistou vodou, čímž může být výrazně zlepšeno zdraví veřejnosti a také celková délka života lidí,“ tvrdí doktor Vasanti Malik z Harvardovy univerzity.

Před konzumací slazených nápojů varují odborníci dlouhodobě. A to proto, že příjem těchto nápojů souvisí s řadou potíží v těle. Od metabolického syndromu, po choroby srdce a cév, přes ztučnění jater, diabetes až po rakovinu. Nicméně vztah mezi konzumací slazených nápojů a rizikem rakoviny je ze všech typů onemocnění nejslabší – riziko je nejmenší.

„Naše objevy jsou v souladu se známým zhoubným vlivem vysokého příjmu cukru na metabolická rizika. A silné důkazy, že pití slazených nápojů zvyšuje riziko onemocnění diabetem typu 2, jsou samy o sobě výrazným rizikovým faktorem předčasného úmrtí,“ tvrdí profesor Walter Willett z Harvardovy univerzity.

Záchrana jménem dietní limonáda? Ani ne...

Jenže ono to vypadá, že ani tolik propagované dietní limonády nejsou zdravé a člověk by se jejich konzumaci měl vyhýbat. Umělá sladidla totiž poškozují zdraví a některá jsou při dlouhodobé konzumaci ve velkém množství prokazatelně karcinogenní. Jenže mnozí lidé volí dietní limonády proto, aby nekonzumovali cukr, který způsobuje obezitu a další potíže. Dietní limonády však podle všeho k hubnutí také nepřispívají.

Vědci z Texaské univerzity sledovali přes tisíc osob mexicko-amerického a evropsko-amerického původu. Během devíti let zaznamenávali množství a typ vypitých limonád a také tělesnou hmotnost sledovaných osob. Z analýzy výsledků vyplývá, že jedinci, kteří pili alespoň jeden dietní nápoj denně, přibrali během devíti let minimálně 8 centimetrů v pase. U osob, které dietní kolu nepily vůbec, došlo k nárůstu obvodu pasu v průměru jen o 2,5 centimetru.

Zatím nicméně není jasné, zda přímo látky obsažené v dietní kole a limonádách působí zhoubně na metabolismus, nebo se lidé konzumující dietní formy těchto nápojů stravují nezdravěji a přijímají více kalorií než jedinci, kteří pijí cukrem slazené nápoje.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:53
14 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat