Nepodceňujte zdraví ledvin. Jejich onemocněním trpí každý desátý

Ledviny patří mezi klíčové orgány v našem těle, stejně jako třeba srdce či plíce. I proto bychom o ně měli správně pečovat. Jenže řada z nás vlastně neví, jak na to. To dokládá i vysoký počet lidí s onemocněním ledvin. Jak tedy tyto orgány chránit?

Ledviny v našem organismu plní mnohé zásadní funkce, zejména odstraňují z těla zplodiny látkové přeměny, jako jsou draslík, kreatinin a močovina, které vylučujeme spolu s přebytečnou tekutinou v podobě moči. Ledviny se tak starají i o rovnováhu vody v těle. Kromě pročištění krve zastávají také funkci regulace krevního tlaku, aktivují vitamin D důležitý nejen pro růst kostí, ale také pro jejich sílu a pevnost, a produkují hormon důležitý pro tvorbu červených krvinek.

Deset procent nemocných

Podle odhadů přibližně 850 milionů lidí po celém světě trpí z různých příčin onemocněním ledvin. Chronické onemocnění ledvin způsobuje nejméně 2,4 milionu úmrtí za rok a je v současnosti 6. nejrychleji rostoucí příčinou úmrtí. Může vzniknout u mužů i žen.

Každý desátý Čech starší padesáti let trpí podle odborných odhadů onemocněním ledvin, přičemž mnozí lidé nevědí, že se u nich zákeřná choroba právě rozvíjí. Nemocné ledviny totiž zpravidla nebolí.

Každodenní prevence

Ledvinám škodí nevhodná strava a stres. Správná funkce ledvin přispívá k naší celkové pohodě, a proto péče o ledviny musí být každodenní a začíná přiměřeným a pravidelným přísunem čisté vody a zdravou a vyváženou stravou s nízkým obsahem soli. Nezapomeňte, že ledvinám může škodit také sůl skrytá v jídle, hojně zastoupená v polotovarech, slaných i sladkých dobrotách a dochucovadlech.

Strava každého člověka by měla být natolik pestrá, aby obsahovala všechny důležité vitamíny, minerály, cukry, tuky a bílkoviny, zároveň by neměla být pro organismus zatěžující a neměla by vést k nadváze. Výborné jsou močopudné potraviny jako okurky, jablka, meloun, řepa, petržel a další zelenina a ovoce.

Pod kontrolou

Nezapomínejte ani na pravidelné kontroly hladin cukru v krvi, kontroly krevního tlaku a funkce ledvin. Máte na ně nárok v rámci preventivní prohlídky u vašeho praktického lékaře jednou ročně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:59
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat