Posilujte i v důchodu. Snížíte riziko předčasné smrti

Ačkoli jsou posilovny zaplněny především mladými lidmi a s činkami se předvádějí hlavně muži, měli by se chopit železa a posilovacích strojů především senioři. Brazilští vědci jsou dalším týmem světa, který prokázal pozitivní vztah mezi posilováním svalů a nižším rizikem předčasného úmrtí. A platí, že čím starší je člověk a čím více posiluje, tím vyšší má šanci dožít se sta let.

Tým z Ria de Janeira sledoval čtyři tisíce osob ve věku od čtyřiceti do pětaosmdesáti let, z čehož dvě třetiny tohoto vzorku populace tvořili muži. U všech sledovaných osob po dobu šesti let platilo, že čím více posilovali a čím měli silnější svaly ve vyšším věku, tím vzácněji jim hrozilo předčasné úmrtí z jakékoli příčiny.

Nešlo přitom ani tak o sílu svalu, ale spíš o jeho energii a schopnost výkonu. Tedy lépe na tom byli ti, kteří nejenže dokázali uzvednout rukou těžké závaží, ale především ho zvedli rychle a energicky.

„Lékaři by měli zvážit měření energičnosti svalového pohybu a sílu svalů u všech starších pacientů. Měli by však také doporučovat silový trénink. Vstát z židle ve vyšším věku nebo kopnout do balónu vyžaduje více svalovou energii než svalovou sílu. A my jsme teď dokázali, že svalová energie silně souvisí s mortalitou na jakékoli příčiny,“ prohlásil profesor Claudio Gil Araújo z Ria de Janeira na kardiologické konferenci v Portugalsku.

Pomoci můžete i vy

Že pohyb prospívá i seniorům nejspíš není zas až tak šokující zjištění. Je zkrátka jasné, že může být odpovědí na více problémů, s nimiž se současná společnost potýká, než bychom si ještě před pár desetiletími mysleli. Ovšem stále častěji se také ukazuje, jak důležitý je kontakt s okolím a jak zhoubně nejen na starší lidi působí osamění.

To, že senior tráví většinu času odděleně, nebo ve společnosti podobně starých vrstevníků, skutečně může ovlivnit jeho zdraví, tedy aspoň podle studie z Kalifornské univerzity v San Francisku. Její autoři zjistili, že 23 % dospělých, kteří byli osamělí, zemřeli v průběhu šesti let. K tomu samému došlo jen ve 14 % případů, a to u seniorů, kteří měli kontakt se svojí rodinou. Rozdíl devíti procent není zanedbatelný!  Vědci také zjistili, že 43 % dospělých nad 60 let se cítí izolovaně, nepotřebně a deprimovaně. Závěr je tedy jednoznačný.

Osamělost hraje obrovskou roli v lidském utrpení, zejména u starších lidí, a může vést k lékařským problémům, jako je deprese, kognitivní pokles, a dokonce i kardiovaskulární onemocnění. Separace staršího člověk od rodiny jednoznačně přispívá k jeho brzkému úmrtí. Jestli tedy chcete prodloužit svým rodičům či prarodičům život, najděte si i přes své závazky chvíli čas na to, abyste s nimi promluvili a věnovali jim pozornost. Podpoří je to emocionálně i fyzicky, i kdyby se mělo jednat jen o telefonní hovor dvakrát týdně. Všichni z této „maličkosti“ budete mít prospěch! A pokud navíc seniora sem tam vezmete na výlet, nebo ho požádáte o nějakou laskavost, třeba cennou radu, budete se vy i on cítit mnohem, mnohem lépe.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
20 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat