Plnovous mužů obsahuje je plný bakterií

Plnovous mužů v posledních letech zažívá boom. Mladí muži se chlubí vkusně tvarovanými bradkami nemalé délky. A třebaže dodržují hygienu a pečují o vousy stejně jako vlasy, jsou tyto "liány" plné života. Podle švýcarských radiologů se příliš neliší od srsti psů. A ty je tak podle autorů výzkumu možné považovat za bezpečné pro vyšetření v tunelu magnetické rezonance, který slouží lidem.

Profesor radiologie Andreas Gutzeit z Curychu dostal za úkol zjistit, jestli je možné považovat za bezpečné sdílení přístrojů magnetické rezonance s veterináři. Ti používají zobrazovací techniku k odhalování problémů u psích pacientů. Profesor Gutzeit tedy vyšetřil srst psů a srovnal ji se vzorky mužských vousů. Obojí obsahovalo vysoké množství bakterií. Tunel je mezi jednotlivými – i lidskými – pacienty dezinfikován. Pes přitom nepředstavuje větší riziko než vousatý muž.

U všech osmnácti mužů a u třiadvaceti psů z třiceti testovaných byly stěry pozitivní na vysoké koncentrace bakterií. U sedmi mužů byla potvrzena dokonce potenciálně patogenní E. coli.

„Náš výzkum odhalil výrazně vyšší množství bakterií u vzorků z mužských vousů ve srovnání s psí srstí. Na základě těchto objevů můžeme psy považovat za čisté ve srovnání s mužskými vousy. A používání přístrojů psem je bezpečné,“ míní profesor Gutzeit z Kliniky Hirslanden v Curychu.

Dopad i na ženy

Se zajímavým zjištěním přišel také britský dermatolog Lee Garrett z Londýna. Ten v posledních letech řeší nárůst rozvoje akné na obličeji žen. A může za to podle něj také móda plnovousů. Ty jsou jednak semeništěm bakterií, ale navíc při líbání a sexu dráždí mechanicky pokožku žen, zvyšují produkci mazu a ucpávání pórů vedoucí k akné.

„Plnovous je možná velmi módní a přispívá k mužnému vzhledu, ale když se váš hladký a jemný obličej tře proti mužské tváři s vousem, dochází k intenzivnímu tření, které stimuluje produkci mazu na obličeji a vede tak k akné. Když se nechce muž oholit, požádejte ho, ať si vousy pravidelně myje a změkčuje, kokosový olej je na to ideální,“ tvrdí Garrett v rozhovoru pro deník The Mail.

Akné podle něj zhoršují také kořeněná jídla s chilli a rajčaty. Nošení make-upu každý den, pobyt v zakouřeném prostředí, stres a časté doteky obličeje.

„Doteky a tření obličeje může přenášet bakterie z rukou na obličej a vyvolávat akné,“ dodává Garrett.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat