Jojo efekt u žen zvyšuje riziko srdečních onemocnění

Rychle zhubnout, pak zase nabrat? Vypadá to neškodně, ovšem kromě toho, že se zase nevejdete do plavek, vás takový výkyv váhy může stát i život! Proč je jojo efekt tak nebezpečný?

Wikipedie jojo efekt popisuje jako opětovné zvýšení tělesné hmotnosti po její předchozí cílené redukci. Opětovné přibrání je zpravidla větší, než byla původní redukce. K tomuto stavu dochází zpravidla tehdy, když se člověk po prodělané redukci hmotnosti rychle, respektive okamžitě, vrátí k původnímu, nezdravému způsobu stravování.

Oním nezdravým způsobem stravování je v tomto případě myšleno nejen množství, ale i kvalita a skladba stravy. Znáte to až moc dobře, neboť z dlouhodobého hlediska vám dietní jídelníček nebo pohyb nic neříká? Zase jste narazili na zázračnou kúru, díky které „sundáte“ několik kil za týden? Pak buďte v pozoru, vaše srdce je v ohrožení!

Blesková řešení nemusí být ta nejlepší

Kdejaká dieta slibující rychlé výsledky v krátkém časovém období se na vašem zdraví může negativně podepsat. Podle výzkumů konkrétně jo-jo efekt přispívá k rizikovým faktorům srdečních onemocnění.

Výzkumníci, kteří pozorovali 485 žen s průměrným věkem 37 let a s BMI 26, zjistili, že ženy, které bleskurychle ztratí během pár dní pět kilo na váze, a v následujících týdnech či měsících se opětovně dostanou na svoji původní váhu, jsou v záležitostech srdečního zdraví více ohrožené. Proto lékaři apelují vzít rozum do hrsti, nedat na zázračné potravinové doplňky, hladovky a ani podvody obchodníků. A pozor, to samé řekněte i svému partnerovi. Pravda je taková, že předchozí výzkum odhalil podobné výsledky i u mužů.

Jednou jsi dole, jednou nahoře

Ti pánové, kteří zažili jojo efekt, byli vystaveni dvojímu riziku kardiovaskulárních onemocnění, které v některých případech dokonce představovalo úmrtí, a to již ve středním věku. „Dosažení zdravé hmotnosti se ve spojitosti s optimálním fungováním srdce doporučuje, nicméně nic se nemá přehánět. Kolísání tělesné váhy zatěžuje kardiovaskulární zdraví a není radno si s ním zahrávat,“ říká lékařka Brooke Aggarwal z Kolumbijské university v New Yorku, jejíž postřehy byly prezentovány na meetingu výzkumníků a lékařů EPI Lifestyle Scientific Sessions 2019 v americkém Texasu. Takže na rychlé zhubnutí pozor!

Mezi onemocnění, o kterých je řeč, patří například ischemická choroba srdeční končící infarktem. Pravda je taková, že je to nejčastější příčina smrti v severní Evropě, se kterou se potýkají hlavně lidé mezi 45. a 65. rokem života. Když tedy redukce váhy, tak pozvolná! Ostatně, odborníci stále za ideální úbytek považují půl, až jeden kilogram týdně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

407 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat