Neschopnost cítit pomeranč nebo lak značí brzkou smrt

Ztráta čichu, tedy schopnosti cítit a rozeznávat silné vůně, souvisí s těžkou degradací mozku a je předzvěstí toho, že člověku už nezbývá mnoho let života. Vědci z Michiganu prokázali, že lidé, kteří přestanou zcela vnímat vůni pomeranče, silně štiplavé aroma česneku nebo vlezlý pach laku na nehty, by měli být na pozoru. Někde kolem nich už krouží zubatá.

Neurologové z Michiganu ale provedli výzkum na osobách starších jednasedmdesáti let. Sledovali 2300 jedinců po dobu deseti roků a testovali je na schopnost rozpoznávat pachy. Polovina osob během sledovaného období zemřela. Jedinci, kteří na počátku studie už nevnímali výrazné pachy a vůně, zemřeli do deseti let o šestačtyřicet procent častěji. Jinými slovy během desetiletého období zemřely tři čtvrtiny z nich.

Ztráta schopnosti čichu souvisí také s Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou i několika dalšími neurologickými onemocněními. Při těchto onemocněních totiž v počáteční fázi velmi často dochází k odumírání čichových nervů.

„Nevíme ale, proč obecně u osob, které přijdou o čich, vzroste riziko úmrtí o více než sedmdesát procent. Musíme zjistit, co se u těchto jedinců vlastně děje. Říká nám to ale, že u starších osob, které přijdou o schopnost čichu, dochází k dalšímu poškození zdraví nad rámec toho, co zatím víme,“ tvrdí epidemiolog doktor Honglei Chen z Michigan State University.

Když mozek volá o pomoc

Jak již bylo zmíněno výše, neschopnost rozlišovat jednotlivé pachy patří mezi první známky demence. Kanadští neurologové prokázali, že když člověk není schopen odlišit vůči čerstvě upečeného koláče od výfukových plynů, znamená to, že jeho mozek postoupil do první fáze rozvoje Alzheimerovy choroby či jiného neurodegenerativního onemocnění.

Právě čichová zkouška u lékaře by mohla pomoci včasně podchytit rozvíjející se demenci, dokud je rozvoj jejích symptomů ještě léčitelný. Demence může bez povšimnutí probíhat až dvacet let. Jenže když je pak už definitivně prokázána, není možné její rychlý postup zastavit.

Vědci z McGillovy univerzity v Kanadě zjistili, že demence nejprve postihuje čichové neurony. A právě postižení olfaktorického systému by mohlo být známkou začínající demence.

„Tohle je poprvé, kdy byl někdo schopen jasně dokázat, že ztráta schopnosti identifikace pachů souvisí s biologickými ukazateli časného rozvoje tohoto onemocnění... To znamená, že jednoduchý čichový test nám může poskytnout informace o postupu tohoto onemocnění, výsledky jsou stejně přesné jako u mnohem invazivnějšího a náročnějšího testování mozkomíšního moku,“ tvrdí doktorka Marie-Elyse Lafaille-Magnan z Kanady.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Od pondělí 4. června do neděle 10. června 2024 tě čeká dynamický a vzrušující týden, milý Berane. Připrav se na určitá překvapení a vzrušující příležitosti ve všech oblastech života.Tento týden bys mohl zažít obzvlá&scaro... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat