Člověk sní a vdechne 120 tisíc mikroplastů za rok

Odlamují se z koberců, oblečení, nábytku či závěsů, unikají z kosmetiky a různých pomůcek denní potřeby. Opotřebováním se odlupují také z plastového nádobí v kuchyni a v řadě zemí světa jsou v pitné vodě. Mikroplasty jsou každodenní součástí našich životů. Průměrný člověk jich vdechne či pozře 120 tisíc za rok.

Nejmenší částice plastů můžou pronikat ze střev či plic do tkání a krve.

Neblahé tušení

Tam buď vyvolat reakci imunitního systému, který je považuje za nebezpečné cizorodé látky. Nebo začnou uvolňovat sloučeniny, které narušují hormonální systém těla a působí také jako karcinogeny. Co vše a co přesně se s mikroplasty v těle děje, zatím jen tušíme.

A lidé, kteří pijí jen balenou vodu, vypijí o devadesát tisíc mikroplastů za rok víc.

Plasty všude, kam se podíváš

Studie kanadských vědců, kterou publikoval odborný časopis Environmental Science & Technology, je ve svých výpočtech velmi střízlivá.

Mikroplastů jsou plná moře, takže jsou ve vysoké koncentraci v rybách, měkkýších i korýších, které lovíme a konzumujeme. Mikroplasty jsou přítomny ve všech místech oceánu i v nejhlubších a nejodlehlejších oblastech.

„Tato data jsou navzdory nejlepší metodice stále velmi podhodnocená. A naznačují, že mikroplasty budou ve většině, pokud ne úplně všech potravinách určených ke konzumaci člověkem,“ tvrdí doktor Kieran Cox z University of Victoria.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat