Krev mladých lidí opravdu prodlužuje život

Čachtická paní nebyla úplně mimo mísu, když si nechávala připravit koupele z krve mladých panen. Jenže na to šla poněkud hloupě. Jednak nejvzácnější tekutiny světa spotřebovala zbytečně mnoho, ale hlavně ji aplikovala zevně. Ovšem při aplikaci zevnitř – transfuzí – skutečně omlazuje. Tvrdí to vědci z amerického státu Washington. Enzym izolovaný z krve mladých jedinců podaný těm starším vede k omlazení jejich organismu a k celkovému prodloužení života.

Autoři z University of Washington to prokázali na zvířecím modelu. A podařilo se jim také odhalit, která klíčová látka – bílkovinný enzym – funguje jako elixír mládí.

Podle fyziologů z Washingtonu je jím enzym eNampt, který v případě hlodavčího modelu prodloužil život starších jedinců o šestnáct procent. Enzym chrání buňky a tkáně před stárnutím a rozvojem onemocnění.

„Objevili jsme zcela novou cestu k zdravému stárnutí. To, že jsme dokázali izolovat eNampt z krve mladých myší a dát jej starým myším a pozorovat, že u nich došlo k výraznému zlepšení zdraví – včetně zvýšení fyzické aktivity a lepšího spánku – je významné,“ tvrdí doktor Shin-ichiro Imai, jehož studii publikoval prestižní vědecký časopis Cell.

Enzym eNampt pomáhá v buňkách produkovat nikotinamidadenindinukleotid, který je nezbytný pro proces přenosu energie v dýchacím řetězci buněk.

Prevence demence?

Nejprestižnější vědecký časopis Nature otiskl před nedávnem studii londýnských genetiků, která také na první dojem vyvolává vzpomínky na hraběte Drakulu či čachtickou paní. Ve výzkumu odborníků z Londýnské univerzity krev mladých lidí podávána transfuzí stárnoucím jedincům může být prevencí řady vážných onemocnění.

Je o tom přesvědčena profesorka Linda Partridge z Londýnské univerzity, která provedla několik výzkumů na toto téma. Při pokusech s hlodavci zjistila, že krev mladých jedinců podávaná transfuzí starším jedincům brání rozvoji řady vážných onemocnění. Naopak podání krve staršího jedince mladému vede k zrychlení stárnutí mladého organismu.

A součástí výzkumu byly také experimenty s lidskými dobrovolníky v rámci kalifornského projektu Ambrosia. Při nich se prokázalo, že u starších osob po podání krve mladší osoby dojde ke snížení hladiny nezdravého cholesterolu v krvi, snížení zánětlivých látek v těle a také snížení hladiny proteinů souvisejících s rozvojem demence.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Od pondělí 4. června do neděle 10. června 2024 tě čeká dynamický a vzrušující týden, milý Berane. Připrav se na určitá překvapení a vzrušující příležitosti ve všech oblastech života.Tento týden bys mohl zažít obzvlá&scaro... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat