Jak zklidnit mozek, když vám před spaním jede na plné obrátky

Jste unavení jako koťata, oči se vám klíží, ale v hlavě se zmítá nepřeberné množství nápadů, plánů a jiných myšlenek, které vám brání v klidném usínání? Ačkoli to vypadá neškodně, může tento zlozvyk působit velké potíže. Proč a jak byste se měli tohoto návyku zbavit?

Bdělá závislost

Mnoho lidí má potíže s večerním usínáním. Jejich mozek jim jednoduše nedovolí vypnout a zaměstnává je miliony informací, které se snímek po snímku promítají do jejich představ. Někteří lidé si příliš neuvědomují závažnost tohoto zlozvyku, až do té doby, kdy zdánlivě obyčejná věc přeroste v nespavost.

Existují dokonce tací, kteří využívají večerního klidu právě k urovnání myšlenek, plánování budoucnosti, přemýšlení o starostech a povinnostech a doslova si to užívají. Zadělávají si tím ale na dlouhodobé problémy.

Nespavost a deprese

Podle lékařů je standardní doba usínání tři až patnáct minut. Cokoli je nad rámec, je špatně. Samozřejmě je třeba přihlédnout k faktu, že se s postupem věku doba usínání mírně prodlužuje. Nikdy by ale neměla přesahovat půl hodiny. V takovém případě se již bavíme o spánkové poruše.

Nekvalitní spánek se samozřejmě promítá i do bdělého života, a pokud potíže trvají dlouho, mohou být spouštěčem dalších závažných problémů, například depresí, úzkostí, chronické únavy nebo migrény.

Naučte se vypnout

Každý den by měl končit rituálem, který vaše tělo i mozek upozorní na to, že je čas jít spát. Může to být koupel, čistění zubů, čtení knihy nebo šálek čaje před spaním, rituál by měl tělo a mysl zklidnit a dovolit člověku upadnout do hlubokého spánku.

Snažte se tedy před spaním nedělat nic, co váš mozek nutí k nadměrné aktivitě. Nepijte kávu, nekuřte, necvičte, ideální není ani sledování televize nebo pití alkoholu. Dejte přednost meduňkovému, heřmánkovému nebo třezalkovému čaji, který napomáhá uvolnění a lépe se po nich usíná.

Až ulehnete do peřin, zvyk přemýšlet o všem možném se dostaví co nevidět. Zkuste ale zapudit ostatní myšlenky něčím jednoduchým. Skutečně dobrým pomocníkem může být typické počítání oveček. Postačí ale i obyčejné počítání. Mozek se soustředí pouze na jednu monotónní činnost a podvolí se spánku dříve, než obvykle. Pokud budete postup každý večer opakovat, za pár dní až týdnů budete usínat dříve, než položíte hlavu na polštář.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat