Projevy špatné funkce štítné žlázy

Špatnou funkcí štítné žlázy trpí mnoho lidí. Problém tkví převážně v podceňování pravidelných preventivních kontrol její správné funkce a přehlížení příznaků, které onemocnění provází. Čeho je potřeba si všímat?

K čemu nám je?

Štítná žláza je orgán, který je umístěný před průdušnicí na spodní straně našeho krku. Je hlavním kontrolorem látkové výměny a stará se o správný chod našeho metabolismu, zajišťováním produkce hormonů. Pokud je funkce štítné žlázy zpomalena, nebo naopak zrychlena, dochází k prvním příznakům potíží.

Oběhové a metabolické účinky

Štítná žláza produkuje dva hormony – tyroxin a trijodotyronin, které ovlivňují srdeční činnost, ale také regulaci energetického výdeje člověka. Jsou-li tyto hormony v nadprodukci, tedy pracuje-li štítná žláza zrychleně, projeví se nadměrná produkce hormonů rychlým úbytkem váhy člověka a dochází i ke zrychlení srdeční činnosti, projevující se bušením srdcem či arytmií.

V opačném případě, tedy je-li činnost štítné žlázy zpomalena, dochází ke zpomalení metabolismu a rychlému přibývání na váze, zpomaluje se také srdeční činnost, což může vést až k selhání srdce.

Čeho si všímat?

Příznaků, které nám naznačují špatnou funkci štítné žlázy, může být skutečně mnoho. Mezi ty nejčastější patří především nevysvětlitelná a častá únava, obtížná koncentrace a zastřené myšlení, ale také potíže s vyprazdňováním, především s častými zácpami. Pacienti často uvádějí, že je jim stále zima, trpí lámavostí nehtů, suchostí vlasů a nezdravě vypadající pokožkou. Mezi příznaky disfunkce žlázy patří také zvýšená hladina cholesterolu, mravenčení v končetinách, zpomalení tepu a snížení krevního tlaku, ale také zhoršení sluchu.

Důležitá je pravidelná prevence

Správnou funkci štítné žlázy je třeba pravidelně kontrolovat, ideálně v rámci každé preventivní prohlídky vašeho lékaře. Pokud máte podezření, že by se vás některé z příznaků mohly týkat, je možné v lékárně zakoupit test, který provede vyšetření funkčnosti vaší žlázy v pohodlí domova. Stačí vám k tomu kapka krve a deset minut času. Tento domácí test je spolehlivou a rychlou možností, jak zjistit, zda se potíže se štítnou žlázou netýkají i vás.

Zdroj: my.clevelandclinic.org/health/diseases/8541-thyroid-disease, nhs.uk/conditions/overactive-thyroid-hyperthyroidism







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat