Co dělat v případě uštknutí hadem

Léto a teplé počasí vybízí k aktivitě také plazy, kterým vyšší teploty vyhovují. To s sebou nese riziko uštknutí hadem, kdy jde za každých okolností o velice nepříjemnou záležitost. Jaké hady můžete v našich podmínkách nejčastěji potkat, jak je poznat a jak se zachovat v případě uštknutí?

Užovky

Užovky jsou nejrozšířenějšími plazy našeho území a nejsou pro člověka nijak nebezpečné, i když jejich kousnutí umí být také velmi nepříjemné. Nejčastěji se setkáte s užovkou hladkou, která svým zbarvením do šedohněda a slévajícími se tmavými skvrnami na zádech připomíná zmiji. Často jsou tedy obětí vyděšených lidí, které je, ve snaze uchránit své zdraví, likvidují.

Dalším často se vyskytujícím druhem je užovka obojková. Tu si s žádným jiným hadem splést nelze, jelikož se snadno identifikuje podle dvou žlutých, černě olemovaných půlměsíčků za hlavou. Zbytek těla je většinou jednobarevně šedý. Vyskytuje se v blízkosti vod, nejčastěji na březích rybníků. Na rozdíl od užovky hladké není tento druh tolik útočný.

Největším a u nás velmi málo vyskytujícím se plazem je užovka stromová. S tou se ale setkáte jen velice zřídka. Ačkoli její velikost vzbuzuje obavy, není útočná ani nebezpečná.

Zmije

Zmije jsou jediným jedovatým hadem na našem území, a přestože se jich lidé velice bojí, jejich jed není tak silný, aby zabil zdravého člověka. Potíž však může nastat v případě napadení domácího mazlíčka. Zmiji lze rozpoznat podle charakteristického klikatého pruhu na zádech a trojúhelníkové hlavy. Také jejich oči se liší od těch užovčích. Zmije má úzké, svislé zornice, kdežto užovka má poněkud sympatičtější oválná očka. V horských oblastech žijí ale i zmije, které jsou celé černě zbarvené, což může být pro laika matoucí.

Podobně jako užovka, ani zmije vás jen tak nenapadne. Pokud se zmije dostane do úzkých, raději uteče. Nemá-li ale kam utéct nebo nabyde dojmu, že je v pasti, neváhá se bránit.

Když vás uštkne

Pokud už k uštknutí dojde, je vždy vhodné navštívit lékaře, především proto, aby ránu vyčistil a zamezil riziku zavlečení infekce. Jako první pomoc je vhodné ránu vyčistit a přiložit tlakový obvaz. Postiženou končetinu nezaškrcujte, pouze ji znehybněte, například dlahou. Jde-li o malé děti nebo starší osoby, volejte záchranku, která postiženého dopraví k lékaři rychleji. Jestliže zmije uštkne vašeho domácího mazlíčka, neleňte, naložte ho do auta a spěchejte k veterináři, pro ně může mít zmijí jed fatální následky.

Zdroj: hadi.nazory.cz, mayoclinic.org







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:53
14 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat