Dlouhá anestezie skutečně výrazně poškozuje myšlení a paměť

Vědci i sami lékaři se již delší čas obávají, že dlouho trvající celková anestezie během složitých operací poškozuje mozek. Dosud však existovalo málo důkazů o dlouhodobém vlivu celkové anestezie na myšlení a paměť. Bohužel obavy nejsou liché. Rozsáhlá studie vědců z Wisconsinu dokázala, že několik hodin trvající operace dvakrát zvyšuje poškození a úpadek uvažování, paměti a myšlení.

Vyplývá to z devatenáctiletého výzkumu, který sledoval sedm tisíc osob. Během dlouhého chirurgického zákroku, který vyžaduje celkovou anestezii, mozek zestárne v průměru o čtyři měsíce a tři dny.

Podle autorů z University of Wisconsin by pacienti měli znát tato rizika a lékaři by je s nimi měli probrat, když zvažují zbytnou operaci vyžadující delší anestezii.

„Vliv operace na myšlení a paměť by měl být zvážen spolu s možnými pozitivními výsledky zákroku,“ míní doktor Robert Sanders z University of Wisconsin.

Pět dní v útlumu?

Výzkumem vlivu narkózy na mozek pacientů se zabývali i britští odborníci. A zaměřili se nejen na dlouhodobé dopady. Vědci z Londýna prokázali, že kognitivní funkce člověka jsou značně otupělé ještě pět dní po operaci a probuzení z narkózy. A stav je možné přirovnat k výstupu na Mount Everest, kde lidský mozek silně strádá nedostatkem kyslíku, jehož je v atmosféře vysoko nad mořem jen třetina ve srovnání s koncentrací u moře. Stejně tak během anestezie při operaci mozek nemá dostatek kyslíku a je po zákroku poznamenaný.

„Věděli jsme, že spousta lidí, která se krátce po operaci vrátí do zaměstnání, má velké problémy s myšlením a pamětí, ale nebylo jasné, čím je to způsobeno,“ uvedl jeden z autorů studie profesor Stanton Newman ze City University of London.

Stejně jako u horolezců po extrémním výstupu na nejvyšší body planety i lidé po delší narkóze trpí následky nedostatečného zásobení mozku kyslíkem.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat