Ženy žijí déle, pokud jsou obklopeny přírodou

Chcete poznat svoje vnoučata či rovnou pravnoučata a užívat si kvalitní život? Prodlužte si ho a odstěhujte se co nejblíž zeleni. Jak daleko byste od ní měli být?

V dnešní době je deprese obrovským fenoménem. Pocity beznaděje, nekončícího smutku a prázdnoty zažívají častěji ženy než muži, a nezáleží přitom na věku, vzdělání ani na profesi. K depresi často přispívá nespokojenost ve vztazích, osamělost, nemoc nebo hormonální změny. Zvlášť u žen důležitou roli sehrává i tlak na výkon.

Cesta z města

Maminky a manželky chtějí být ve všem perfektní, touží skloubit kariéru s rodinou, takže je do ordinací lékařů často dožene právě perfekcionismus. Není nutné dodávat, že neustálý stres a černé myšlenky ovládají i fyzické zdraví, přičemž konkrétně deprese je považována za rizikový faktor pro rozvoj kardiovaskulárních onemocnění a předčasného úmrtí. Napadá vás, že v takových případech je nutné hodit všechno za hlavu a zbavit se zatěžujících povinností i chmurných myšlenek? Máte pravdu, a teď se navíc potvrdilo, že když utečete z města, uděláte v tomhle směru nejlépe.

Podle nové studie, ženy, které žijí v přírodě, dožívají se vyššího věku. Potvrzenou hypotézou výzkumu je, že přírodní prostředí pomáhá snižovat stres a zvyšovat fyzickou a sociální aktivitu, jenž udržuje lidi zdravější. Hlavním účelem tohoto experimentu bylo získat náhled na vztah mezi „obytnou zelení a úmrtností“, což se stalo.

Podívej se z okna

Výzkum byl proveden u 108 630 žen a 8604 z nich během studie zemřelo. V úvahu se braly faktory, jako je věk, rasa, kouření a socioekonomický status. Vědci zjistili, že ženy žijící s „nejzelenější zelení“ v oblasti 250 metrů v blízkosti svých domovů vykazovaly o 12 % nižší míru příčiny náhodného úmrtí. Proto se výzkumníci shodli, že vysoká úroveň zelené vegetace přispívá ke snižování úmrtnosti žen.

Tyto výsledky jsou v moderní době docela důležité, protože více a více lidí žije v městských oblastech. Stále však vyvstává otázka, co mají keře, stromy či mech společného s prodlužováním života. Jednou z hypotéz je, že moderní lidé tráví hodně času v autě nebo za monitorem počítače. Méně fyzické (reálné) a sociální aktivity pak jednoznačně vedou k depresi. Tak se i vy zamyslete nad tím, kolik času trávíte venku. A jste dostatečně obklopeni přírodou?

Zdroj: https://www.thelancet.com/journals/lanplh/article/PIIS2542-5196(17)30122-5/fulltext







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat