Pod lidskou kůží existuje síť buněk vytvářejících orgán „bolesti“

Nociceptivní neurogliový komplex, tak nazvali vědci ze Švédska nový orgán lidského těla, který zpracovává tlak zvenčí a vyvolává pocit bolesti v mozku. Neurologové z vysoké školy Karolinska Institutet zjistili, že v kůži nemáme jednotlivé nervové receptory bolesti a tlaku, ale že je pod kůží celá síť neurogliových buněk, které tvoří jednotný orgán.

Tyto gliové buňky mají vlasovité výběžky, které jsou citlivé k vnějším stimulům. Když se podaří celou síť vypnout, dojde k snížení vnímání bolesti. Tyto poznatky by mohly zlepšit jak metody anestezie, tak léčbu chronických bolestí.

Bolest jako zpráva pro mozek

„Naše studie dokazuje, že citlivost vůči bolesti se neobjevuje jen v nervových vláknech kůže, ale také v tomto nově objevném orgánu citlivém vůči bolesti. Tento objev mění naše chápání buněčných mechanismů fyzické citlivosti a může být významný pro chápání a léčbu chronických bolestí,“ tvrdí profesor Patrik Ernfors ze Stockholmu.

Nepříjemné pocity známé jako bolest jsou reflexní reakcí na tlak, horkost a jiné stimuly zvenčí, které by mohly poškodit tělesné struktury. Vnímání bolesti během několika setin vteřiny je důležité pro to, aby se mozek mohl včas bránit a třeba stáhnou ruku z plamenů či uhnout ostrým trnům.

Podceňované buňky

Gliové buňky byly dosud vnímány jako podpůrné buňky neuronů. V kůži pak neuronů s receptory pro bolest. Podle švédských odborníků však samy gliové buňky hrají významnou roli při vnímání a zpracování bolesti.

Studii popisující nový orgán bolesti publikoval odborný časopis Science.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
20 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat