Které potraviny jsou nejvhodnější k snídani a které k večeři

Sacharidy ráno, večer? Tuky, cukry, bílkoviny… Vyznat se ve správné skladbě jídelníčku je pro leckoho složité a mnohdy nepochopitelné. Nezřídka se ale díky špatně zvolené stravě, konzumované ve špatný čas, potýkáme s potížemi, jakými jsou například plynatost, bolesti žaludku nebo dokonce přibírání na váze. Které jsou tedy vhodné spíše k snídani a které k večeři?

Ranní dávka energie

Po dlouhé noci, kdy je tělo vyhládlé a dehydratované, je vhodné začínat den vydatnou snídaní. Po ránu jsou nejvhodnější ty potraviny, které kombinují sacharidy s větším množstvím vlákniny a spoustou bílkovin. Ideální jsou tedy vejce, mléčné výrobky, ovesné vločky či kaše (pozor na přeslazené polotovary z obchodů), ale také ovoce, zejména banány nebo grepy, které mají schopnost zvyšovat cukr v krvi a rozhýbat váš metabolismus. Grepy jsou tedy vhodné především tehdy, snažíte-li se zhubnout.

Místo ranní kávy si dejte raději sklenici vody nebo ředěné, čerstvé ovocné šťávy, která dodá vašemu tělu potřebné tekutiny, které jste za noc ztratili. Káva nebo černý čaj nejsou po ránu příliš vhodné, neboť tělo odvodňují. Pokud chcete zabít dvě mouchy jednou ranou, nemusíte se bát ani drůbežího nebo hovězího vývaru.

Večeře bez těžkostí

Mnoho lidí odbývá svůj jídelníček a večer se snaží dohnat, co přes den nestihli. Nezřídka se tedy na našich stolech v pozdních večerních hodinách objevuje guláš se šesti, nebo hůř, sáček brambůrků a tabulka čokolády. Večeře by ale měla být lehká, snadno stravitelná a rozhodně ne tučná. Pokud dáváte přednost teplému jídlu, nebojte se dušeného drůbežího masa, rýže, zeleniny nebo ryb.

Jestliže se vám nechce vařit, můžete si bez obav dopřát například okurkový salát, papriky, rajčata, krůtí šunku, méně tučné sýry nebo pomazánku z vajec a tvarohu. Snažte se však vyhnout pečivu, a to zejména tomu bílému. Vhodnější jsou celozrnné chlebíčky nebo krekry, avšak v menším množství.

A kde je zbytek?

Ptáte se, kam se poděly přílohy nebo například ovoce? Přílohy si nechte k obědu nebo si je klidně dopřejte i k večeři, máte-li za sebou náročnější aktivitu, například trénink v posilovně. Ovoce by mělo tvořit součást každé svačiny mezi hlavními jídly.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:54

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat