Antibiotika můžou způsobovat rakovinu tlustého střeva

Antibiotika jsou mocná léčiva, která můžou zachránit život při silné bakteriální infekci. Jenže mají silné negativní vedlejší účinky. Poškozují střevní mikroflóru a negativně mění druhovou a početní skladbu bakterií. Lidé, kteří používají tyto léky dlouhodobě a často, tak můžou onemocnět rakovinou tlustého střeva. Tvrdí to vědci z prestižní Johns Hopkisn University. Podle nich by lékaři měli dvakrát zvážit předepsání antibiotik, která se v posledních letech enormně nadužívají a jsou předepisována často zbytečně.

„Antibiotika mají silný a dlouhodobý vliv na složení střevního mikrobiomu, mění rovnováhu dobrých a škodlivých bakterií ve prospěch škodlivých,“ tvrdí autoři z Johns Hopkins University.

Tento tým sledoval možný vztah mezi nadužíváním antibiotik a rakovinou tlustého střeva.

„Vztah mezi rakovinou tlustého střeva a užíváním antibiotik je jasně viditelný u pacientů, kteří užívali antibiotika více než deset let před onemocněním rakovinou,“ tvrdí spoluautorka výzkumu doktorka Cynthia Searsová z Bloombergova Kimmelova Institutu pro výzkum rakoviny a imunoterapie.

Peniciliny (ampiciliny a amoxiciliny) souvisejí s vyšším rizikem rakoviny tračníku v jeho vzestupné a příčné části. Tetracykliny s nižším rizikem v oblasti konečníku. Studie, kterou publikoval odborný časopis Gut, také uvádí, že riziko rakoviny tlustého střeva je vyšší, když člověk užívá antibiotika jednorázově déle než šestnáct dní.

Ačkoliv jsou antibiotika v řadě případů nezbytná, u běžných obtíží by je měli lékaři předepisovat s rozumem a ani pacienti by se neměli spoléhat jen na sílu penicilinu a spol. Příroda totiž nabízí celou řadu přírodních antibiotik, která jsou mnohem šetrnější, jako například:

Česnek

V dobách dávno minulých byl česnek dlouho považován za posvátnou rostlinu – a to nejen ve střední Asii. Na příděl ho dokonce dostávali egyptští otroci při stavbě pyramid, byl podáván i vojákům na válečných taženích a výpravách. Kromě toho, že značně urychluje látkovou výměnu, také podporuje imunitní systém a působí proti revmatismu i depresím. Už naše babičky moc dobře věděly, že toto koření efektivně „zamete“ s viry i bakteriemi, proto jeho konzumaci v období chřipek vřele doporučovaly!

Křen

Když se řekne křen, kdekoho jako první napadne šťavnatá klobása či párky. Jenže pozor, kořenová zelenina s typicky ostřejší chutí díky svým antibiotickým vlastnostem také poslouží při bolestech v krku. Pomyslnou ruku k dílu ovšem přidá i v případě rýmy, zahlenění, ucpaných dutin nebo zápalu plic. Pokud se o vás pokouší zákeřný bacil, můžete na křen bez obav vsadit. Stačí ho nastrouhat a poté smíchat s citronovou šťávou. Medikament užívejte třikrát denně a rázem budete jako rybičky!

Med

Med je díky svému unikátnímu složení schopen ničit bakterie a posilovat obranyschopnost, na což poukázalo již mnoho nezávislých vědeckých studií. Přesně proto je také osvědčeným pomocníkem při nachlazení, infekcích a zánětech. Hodně zajímavý je fakt, že tradiční sladidlo si hravě poradí také se stafylokokem, jenž je odolný vůči širokému spektru farmaceutických léčiv.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočková polévka

(1 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

196 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat