Opakované hladovky a omezení příjmu kalorií jsou lékem na chronická onemocnění

Chronická onemocnění oběhové soustavy, pohybového aparátu, diabetes či problémy s trávicím traktem jsou potíže, které trápí stále větší část populace. Předejít jim lze zdravým životním stylem a opakovanými hladovkami. Během nich se totiž posiluje imunitní systém a výrazně sníží počet zánětlivých látek v těle. K omezení zánětů přispívá také omezení příjmu kalorií. Záněty totiž vznikají při každém trávení. A čím více potravy musí tělo zpracovat, tím hůř.

„Všechny výzkumy zabývající se opakovanými hladovkami a omezením příjmu kalorií součinně uvádějí, že jednoduchá změna v jídelníčku má obrovský vliv na náš imunitní systém,“ tvrdí doktorka Yasmine Belkaidová z New Yorku.

Méně zánětů

Podle výzkumu, který publikoval odborný časopis Cell, během hladovky dochází ke snížení množství monocytů (typu bílých krvinek), které vyvolávají zánět v těle.

„Monocyty jsou buňky imunitního systému s vysokou zánětlivou reakcí, jimi vyvolaný zánět může vážně poškodit tkáň. Lidé v dnešní západní populaci mají v krvi stále více monocytů kvůli typu stravy, kterou konzumují,“ tvrdí profesorka Miriam Meradová.

Velký potenciál do budoucna

Samozřejmě, monocyty jsou přirozenou součástí imunitního systému a člověka chrání před vážnými infekcemi. Ale chronické záněty poškozují srdce, vyvolávají diabetes a můžou vyvolat také rakovinu.

„Když zvážíme, jak široké spektrum onemocnění je vyvoláno chronickým zánětem, a že se zvyšuje počet pacientů s těmito onemocněními, představuje hladovka velký potenciál ve výzkumu protizánětlivých účinků,“ míní doktor Stefan Jordan z Mount Sinai v New Yorku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat