Dárci krve musejí být v kondici. Důležitý je odpočinek i dostatek železa

Hodina času, 450 ml krve a poté pocit k nezaplacení. Přestože jsou dárci krve stále potřeba, ne každý se jím může stát. Transfuzní oddělení totiž přijímají pouze zájemce s pevným zdravím. Jak by se o sebe dárci měli starat, aby jejich krev mohla být prospěšná i mimo jejich žíly?

Dárcovství krve probíhá nejčastěji v nemocnicích, které samy určují pravidla odběru. Ta se vesměs neliší. Dobrovolníci musejí mít mezi osmnácti a pětašedesáti lety, minimální hmotnost 50 kg, nesmějí být nemocní nebo po vážné nemoci, jako je žloutenka či malárie. Z řad zájemců jsou vyloučeni také například uživatelé drog, alkoholici nebo těhotné a kojící ženy.

Ženy, pozor na železo

Přesto se může stát, že vás lékaři po odebrání kontrolního vzorku pošlou domů. Krevní obraz totiž může ukázat, že dárce není v tak dobré kondici, jako se cítí. Například ženy jsou často z odběrů vylučovány kvůli nedostatku železa v krvi. Přibližně po měsíci většinou mohou nabídnout krev znovu. Do té doby je ale potřeba tento prvek v krvi zvýšit, a to především vhodnou stravou. Mezi doporučené potraviny se řadí červené maso a vnitřnosti. Pro vegetariány a vegany je získání železa obecně složitější. Bohaté jsou na tento prvek ale například mořské řasy, pivní kvasnice nebo jáhly.

Dalším důvodem k dočasnému vyloučení z řad dárců krve může být nastupující nemoc, kterou člověk zatím necítí, ale lékaři ji podle markerů v krvi rozeznají. Pár dní před samotným darováním je proto dobré poslouchat své tělo, nepřepínat se, dostatečně se oblékat, ale také to nepřehánět s alkoholem ani tučnými jídlem, které by se mohlo na kvalitě krve podepsat. Pokud ani tak nebudete k odběrům připuštěni, je dobré upozornění lékařů nepodcenit a na pár dní si odpočinout v klidovějším režimu.

Odpočinek na prvním místě

I pro zdravého člověka je odebrání 450 ml krve citelným zásahem do fungování organismu. Na to je potřeba myslet a po odběru tělo šetřit. Lékaři doporučují se po celý den vyhnout sportu, fyzické námaze a zvýšit příjem tekutin i výživného jídla. Krev se v těle obnovuje přirozenou cestou a muži mohou k dalšímu odběru přijít znovu již za tři měsíce, ženy za čtyři. Obnově krve lze napomoci také přírodní cestou. Důležité je podpořit všechny složky krve, ať už červené, či bílé krvinky a krevní destičky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat