Extrémně dlouhověcí lidé mají extra výkonné T-lymfocyty, které je chrání před rakovinou

Japonští vědci zřejmě tuší, proč se někteří lidé dožívají výrazně více než sta let, i když nežijí zrovna zdravě. Mají totiž výjimečný imunitní systém s extra výkonnými T-lymfocyty. Ty dokážou velmi účinně potlačovat jak infekce, tak hubit nádorové buňky. Zřejmě proto se tito jedinci dožívají 110 a více let, třebaže nežijí nejdzravěji.

Kupříkladu nejstarší žena planety Jeanne Calment do vysokého věku kouřila. Dožila se podle úřadů 126 let a je oficiálně člověkem s nejvyšším dožitým (a doložitelným) věkem.

Japonští vědci získali vzorky tkání sedmi lidí, kteří se dožili 110 let a více. Zkoumali je v laboratoři a přišli na to, že obsahují CD4+ T-lymfocyty, které jsou extrémně výkonné při potlačování infekcí i hubení nádorových buněk.

„Výjimečně dlouhověcí lidé, kteří mají více než sto let, mají tendenci strávit většinu života v dobrém zdraví. Z toho plyne, že jejich imunitní systém zůstává aktivní, aby je chránil před infekcemi a nádory,“ tvrdí doktor Kosuke Hašimoto z Univerzity Keio.

A jak můžete zpomalit stárnutí ještě dnes?

Cukr jako úhlavní nepřítel krásy

Čokoláda nebo pár sušenek jako lék na depresi? Když to s nimi budete přehánět, daleko větší úzkost pocítíte při pohledu do zrcadla – brzy. Nadměrná konzumace rafinovaného cukru totiž stojí v cestě přirozené produkci kolagenu. Jelikož je to protein, který má pod palcem elasticitu i pružnost pokožky, následky na sebe nenechají dlouho čekat. Vzpomeňte si na to pokaždé, když dostanete chuť na „něco dobrého“!

Stres? Kapitola sama pro sebe

Ze stresu obecně nikdy nic dobrého nevzešlo. Vždyť hormony, které se při něm uvolňují, podle odborníků úzce souvisí s tloustnutím i vývojem kardiovaskulárních chorob. Tím ale „vedlejší účinky“ vyšponovaných nervů nekončí. Permanentní nervozita organismus pořádně vyčerpává, což si s bezchybným zevnějškem pochopitelně vůbec nerozumí. A vlastně ani s dobrou kondicí! Zkuste se tedy přestat rozčilovat kvůli hloupostem a banalitám, ona vám poctivá dávka flegmatismu mnohdy neublíží…

Svou temnou stránku má i alkohol

Na metlu lidstva si experti po mnoha průzkumech a studiích udělali svůj vlastní názor. Jedna sklenka vína k večeři prý uškodit nemůže, ovšem s každou další „porcí“ už ve vzduchu visí nejen zdravotní rizika. Alkohol dehydruje tělo, přičemž podstatně zhoršuje i kvalitu spánku. To je pro perfektní vizáž doslova smrtící koktejl!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat