Zůstaňte v kondici i v zimních měsících!

Nedostatek slunečního svitu i vitaminu C, riziko úrazu na zmrzlých chodnících, bolest kloubů při lyžování... Kdo si chce zimu užít bez komplikací, neměl by péči o své zdraví zanedbávat. Prozradíme vám, na co si dát pozor!

Doplňte déčko

Zamračené nebe a tma již od odpoledních hodin způsobuje nedostatečný přísun vitaminu D. Jeho přirozeným zdrojem je totiž sluneční záření (tvoří až 90 %), proto se v zimním období můžeme cítit unaveně a mít zhoršenou imunitu. Abychom absenci slunečních paprsků částečně kompenzovali, v době krátkých dnů a dlouhých nocí se doporučuje zařadit do jídelníčku více tučných ryb, vajíčka či hovězí maso. Správný příjem vitaminu D může být i prevencí únavových zlomenin či svalových bolestí.

Zaměřte se na antioxidanty

Dalším důležitým prvkem, na který bychom v zimě měli myslet, jsou antioxidanty, tedy látky, chránící před volnými radikály. Patří mezi ně vitaminy A, E a také důležitý vitamin C, který zároveň podporuje imunitu, je prevencí před onemocněními, a navíc ještě pomáhá při tvorbě kolagenu. Jak známo, nejbohatším zdrojem vitaminu C je ovoce a zelenina, zejména paprika, kiwi, citron či hlávkové zelí.

Sport alespoň rekreačně

K zimě patří také řada sportovních aktivit, ať už jde o lyžování či snowboarding, bruslení, běžkování... To vše namáhá náš pohybový aparát. Hovoří-li se tedy o důležitých látkách pro tělo, neměli bychom zapomínat také na kolagen. Jedná se o bílkovinu, která je základní stavební hmotou pojivových tkání. Nedostatek může postihovat pohybové ústrojí a zkomplikovat tak radovánky na zasněžených sjezdovkách, vliv má i na kůži, ale také srdce či cévy. Ve skutečnosti existuje 27 typů kolagenu, až 90 % v těle zaujímá kolagen typu I. obsažený v kůži, šlachách kostech a vazech.

Jen jídlo někdy nestačí

Vyladit zimní jídelníček tak, abychom v něm měli zastoupeny všechny důležité látky, je velmi důležité, mnohdy ovšem náročné – a přináší to s sebou i úskalí. Pokud jde o kolagen, nalezneme jej v želatinových bonbonech (gumoví medvídci ovšem obsahují i spoustu cukru), vepřovém mase a vařené kůži (což je zase nezdravě tučné) či hovězím mase (dennodenní konzumace masa též není vhodná). Proto přicházejí na řadu potravinové doplňky – ale ani tady není jednoduché se v nich vyznat.

Zaměříme-li se na přípravky s kolagenem, dělí se v zásadě do dvou skupin: na želatiny a preparáty obsahující hydrolyzované kolageny, tedy kolagenní peptidy, a na ty, co obsahují kolageny v přirozené podobě, jež si zachovává původní strukturu v podobě trojité šroubovice. „Oba typy látek mají rozdílné vlastnosti, jiný účel podávání, diametrálně odlišné dávkování. Zatímco želatiny a kolagenní peptidy klouby vyživují, kolageny v přirozené podobě působí v organismu úplně jinak,“ vysvětluje lékař a vysokoškolský pedagog MUDr. Karel Benda, M.B.A.

Kolagen v přirozené podobě užívaný ústy pomáhá v samoozdravných procesech těla tím, že navozuje toleranci organismu k vlastnímu kolagenu, což je žádoucí nejen pro pacienty s autoimunitním onemocněním jako je revmatoidní artritida. Je vhodný pro starší populaci nad padesát let, u které kolagen v těle ubývá, ale také pro adolescenty s růstovými obtížemi, pro lidi, jež bolest při pohybu ještě neomezuje, ale již ji vnímají, anebo pro všechny s nadměrným zatížením pohybového aparátu, a to bez věkového omezení.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat