Zamrzlé rameno a blokády páteře je třeba léčit od prvních příznaků

Prochladlé svaly dokážou člověka vyřadit z aktivního života až na několik měsíců. Už první bolestivé signály by proto měli lidé vnímat a řešit. Při včasné pomoci fyzioterapeuta lze problémy jako zmrzlé rameno či blokáda krku a zad účinně zvrátit v jejich počátcích. V opačném případě znamenají mnohaměsíční trápení a rekonvalescenci.

Svaly mohou prochladnout kvůli špatně zvolenému oblečení, průvanu, klimatizaci i při náhlých změnách tepla a zimy, například když se člověk rychle zpotí a rychle vychladne. Pocit ztuhlých svalů, mírná bolest či omezení v rozsahu pohybu bývají prvními varovnými signály. „V tu chvíli už je třeba problém řešit a co nejdřív zabránit rozvinutí potíží. Vhodnou metodou na doma je aplikace suchého tepla – přikládání elektrické dečky, gelových sáčků, nahřívacích polštářků, a citlivé protahování. Pokud příznaky neustoupí do tří dnů nebo naopak sílí, je na místě vyhledat odbornou pomoc,“ doporučuje fyzioterapeutka Iva Bílková.

A jaké jsou nejčastější svalové problémy z prochladnutí?

Syndrom zmrzlého ramene

Jedním z typických následků svalového prochladnutí je onemocnění zvané syndrom zmrzlého ramene. Provází jej palčivá bolest, která člověka budí ze spaní, a v další fázi dochází k velkému omezení až úplnému znemožnění pohybu v ramenním kloubu, především do zevní rotace a upažení.

Natržení svalu

Další nebezpečí, které prochladnutí přináší, je zvýšené riziko úrazu pohybového aparátu. Nezahřáté tkáně jsou méně pružné, mají horší metabolismus, prokrvení a snižuje se jejich zásobení potřebnými látkami z krevního oběhu. „Při sportu v chladnějším počasí je běžné natažení či natržení svalu, ke kterému dochází, když není organismus dostatečně zahřátý a připravený na zátěž. Proto je pro sportovce tolik důležitá úvodní rozcvička. Nastoupí-li do sportovního výkonu bez předešlého zahřátí, velmi riskují úraz,“ varuje fyzioterapeutka.

Blokáda bederní a krční páteře

Prochladlé svaly zad a krku lidé často pojmenovávají jako „ztuhlé“. Akutní ústřel v bederní nebo krční páteři může být následkem průvanu či silné klimatizace. „Přichází také po výkonu, kdy zpocený a rozehřátý člověk prochladne. Nadměrně se zvýší svalové napětí, svaly ‚ztuhnou‘ a jejich tah způsobí pootočení obratlů vůči sobě, čímž dojde k blokádě. Častou chybou sportovců je vynechání závěrečného strečinku, který je důležitý pro postupné vychladnutí svalů. Pokud člověk přejde naráz z rozehřátí do úplného útlumu, například běžci, kteří se v cílovém bodě ihned posadí do trávy, pro svaly to znamená šok a riziko prochladnutí – ztuhnutí,“ popsala Iva Bílková.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat