Domácí prostředky, které uvolní ucpaný nos

Nemůžete se pořádně nadechnout, zatímco nestíháte vyhazovat posmrkané papírové kapesníky? To si žádá okamžitý zásah česneku, jablečného octa nebo mátového čaje. Proč jsou tyhle potraviny vhodnou volbou?

Bez ohledu na to, zda za ucpaným nosem stojí zánět dutin, nachlazení, chřipka nebo alergie, jde o krajně obtěžující záležitost. Došly vám kapky a nemáte čas vyrazit do lékárny pro nové? Nevadí, jsou i jiné možnosti, které dýchací cesty pěkně „protáhnou“! Co přinese rychlou úlevu?

Česnek jako zachránce

Co má česnek společného s rýmou? Možná tomu nebudete věřit, ale jedno z nejpoužívanějších kuchyňských dochucovadel dokáže „ošetřit“ zduřelou nosní sliznici, jejíž otok způsobený překrvením brání v průchodnosti orgánu zajišťujícího čich. Nejeden babský receptář dobrých rad praví, že první pomocí je inhalace dvou až tří rozmačkaných česnekových stroužků v litru horké vody. Pokud vám nějaký kousek zbyde, klidně si na něm smlsněte jen tak zasyrova, i tohle opatření prý svede divy!

Nezklame ani jablečný ocet

Historické prameny uvádějí, že na ocet z jablek nedal dopustit ani starověký lékař Hippokratés z Kósu, který ho pacientům ordinoval jako mocné antibiotikum. Je pravdou, že antibakteriální, antivirové a antimykotické působení téhle „medicíny“ si pochvalují i dnešní odborníci. Ti zastávají názor, že spojením medu, vody a jablečného octa vznikne léčivý prostředek, jenž s rýmou patřičně zatočí. Stačí ho pít dvakrát až třikrát denně.

Mátový čaj bojuje na vícero frontách

Když se řekne máta, většině lidí se pravděpodobně vybaví žaludeční obtíže. Tak samozřejmě, na břišní trable všeho druhu je větrová bylinka vřele doporučována, ovšem to pořád ještě neznamená, že se nemůže uplatnit i jinak. Třeba právě v případě neprůchodného nosu! Obsažené léčivé látky přispívají k odstranění hlenu, tlumí bolesti hlavy a umožní vám lépe dýchat. Jako bod navíc berte to, že onen teplý nápoj podpoří metabolické funkce, přidá ruku k dílu při čistění krve a ještě uvolňuje napětí svalstva.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat