Báječný koníček, který nahrazuje antidepresiva

Starší generace jsou v mnohém inspirací. Vezměte si mustr i od svých předků a začněte se věnovat jedné ruční práci, díky které se v moderním světě začnete cítit o dost lépe! Vše potřebné seženete v galanterii!

Vaše babička buď luští křížovky, nebo háčkuje? Obojí jí svědčí. Křížovky posilují paměť a duševní aktivitu, jak dokládá studie německých psychologů z Institutu Maxe Plancka pro demografické výzkumy. Háčkování jí zase udržuje aktivní, navíc celkově chrání mozek před stárnutím a zlepšuje jeho kognitivní funkce (podobně jako ostatní ruční práce). Jestli vám to přijde jako krok zpátky, tedy takové retro, patrně ještě nevíte o další výhodě hrátek s oky a přízí. Háčkování totiž může způsobit, že se i vy budete cítit šťastnější!

Vypětí, tlak i povinnosti

Statistiky jsou velmi smutné. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) trpí depresemi zhruba 615 milionů lidí, přičemž celosvětová léčba ročně vyjde na 1 bilion dolarů. A rok od roku je to čím dál horší. Úzkosti a různá duševní onemocnění si vybírají daň například v podobě sebevražd. I když nikdo neříká, že háčkování všechno spasí, dá se říct, že uvedená činnost přispívá k psychické pohodě a pocitu vyrovnanosti, na což přišlo duo výzkumnic z australské univerzity sídlící ve Wollongongu, oblasti 80 kilometrů jižně od Sydney.

Zvýšená odolnost vůči negativním vlivům

Pippa Burns a Rosemary Van Der Mer sledovaly duševní stav tisícovky žen. 90 procent dobrovolnic při háčkování cítí vnitřní klid a považuje ho za koníček způsobující radost.  Některé dámy si zároveň nemohou vynachválit zlepšení paměti a rozvinutí kreativity. „Když si uvědomíte, co všechno pozitivního vám takové háčkování může přinést, máte motivaci víc o sebe pečovat a být aspoň na chvíli mimo hektické dění  a starosti všedního dne,“ nechala se slyšet Pippa Burns s tím, že při háčkování musíte věnovat pozornost počtu stehů, aktivitě háčku a dokonce i dechu.

Nech mne, tvořím!

Právě dýchání totiž umožňuje soustředit se na to, co se aktuálně děje. Neexistuje minulost a možná ani budoucnost. Starosti? Co to je? Když navíc vytvoříte něco, nad čím se ostatní rozplývají, ochutnáte obohacující pocit, který vám poskytne dávku uznání a uspokojení.

Zajímavé je, že jakmile se výsledky tohoto pozorování dostaly do médií, začaly se výše uvedeným lékařkám hlásit další ženy – nadšené pro háčkování. Právě ony postavily základnu pro slušnou fanouškovskou komunitu, pro kterou je háčkování levnější a mnohem přínosnější než návštěvy psychoterapeuta či užívání antidepresiv. Tak co, už si berete háček do ruky?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat