Pouhý spánek nestačí. Naučte se odpočívat

Dnešní doba si často žádá dlouhodobý pobyt v práci, ze které se unavení přesouváme domů, kde místo abychom odpočívali, věnujeme se dalším povinnostem, spojených s úklidem a údržbou našeho domu. Do postele chodíme pozdě a vstáváme brzy. Není divu, že se většina z nás cítí mnohdy na pokraji sil. Odpočinek je důležitý. Nemusí však trvat hodiny, stačí jen odpočívat správně.

Aktivní odpočinek

Odpočívat lze nejen vleže, při sledování televize nebo v horké vaně. Mezi způsoby relaxace se totiž řadí i aktivní odpočinek, který je vhodný především pro lidi, kteří pracují takzvaně hlavou. Pracovníci, kteří jsou nuceni celý den usilovně přemýšlet, se nejlépe uvolní u fyzické činnosti, například při turistice nebo sportu. Vliv na to, jak unavení se cítíme má totiž nejen to, co přes den děláme, ale především to, co neděláme. U člověka, který celý den prosedí u stolu či počítače, je fyzická aktivita nejlepším možným způsobem, jak protáhnout a uvolnit tělo i mysl. I krátká procházka má velký účinek.

Pasivní odpočinek

Jak už jistě tušíte, pasivní odpočinek ocení zejména ti, kteří tráví celý den v pohybu. Tací pak samozřejmě netouží po ničem jiném, než sebou plácnout na sedačku a odpočívat. To může být samo o sobě dobrým způsobem, jak nabrat ztracené síly, rozhodně by to ale nemělo být spojeno se sledováním televize nebo displeje mobilu. Tyto věci unavují naše oči i mozek, což vede ke špatné kvalitě spánku. Je-li vaší poslední denní aktivitou něco podobného, nedivte se, že nemůžete ráno vstát z postele. Mnohem vhodnější je krátké zdřímnutí, četba knihy nebo uvolnění ztuhlých svalů v teplé koupeli.

Dovolte si odpočívat

Další kategorií jsou lidé, kteří tvrdí, že na odpočinek nemají čas. Mají neustálou potřebu něco dělat a trpí pocitem, že nic nestíhají. To vede pochopitelně ke stresu, který kvalitě našeho života příliš nepřidá. Při takovém životním stylu na sebe psychické i fyzické potíže nenechají dlouho čekat. Odpočinek je důležitý a na to je třeba myslet v zájmu vlastního zdraví. Nastavte si denní režim tak, abyste si vždy vyhradili chvilku pro sebe a uvědomte si, že odpočinek není lenost, nýbrž nutnost. Pouhých dvacet minut denně stačí, aby tělo nabralo síly a psychika zůstala v rovnováze. Neposedy však můžeme uklidnit, jelikož lze samozřejmě odpočívat i při drobných domácích pracích. Zapněte si rádio, zašijte roztrhané tepláky nebo vyžehlete pár triček u sledování oblíbeného pořadu. Hlavní je se na chviličku umět zastavit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat