Rajský plyn může do dvou hodin po podání zmírnit symptomy deprese

Je to třetí nejvýznamnější skleníkový plyn přispívající ke globálnímu oteplování. Používá se v bombičkách na šlehačku a také ve stomatologii a porodnictví ke krátkodobé mírné anestezii. Oxid dusný, známý tím, že jako rajský plyn při vdechování vyvolává veselost, může působit také jako lék na depresi.

Právě směs oxidu dusného a kyslíku, která se používá k dočasné mírné anestezii v lékařství, může do dvou hodin po podání zmírnit symptomy deprese u osob, u nichž neúčinkují jiné léky. Prokázali to vědci z Washington University v St. Louis, kteří podávali rajský plyn ve směsi s kyslíkem osobám, u nichž neúčinkovalo dvanáct známých antidepresiv.

Účinek se dostavil do dvou hodin a trval několik dní.

Zatímco většina antidepresiv se snaží ovlivnit systém receptorů serotoninu a dopaminu, oxid dusný a ketamin působí na nervový přenašeč glutamát. Jeho nadbytek podle některých studií narušuje komunikaci mezi nervovými buňkami v mozku a způsobuje depresi. Ketamin je ale halucinogenní droga, která krom tlumení účinku glutamátu navozuje také halucinace a stavy změněného vědomí.

„Experimentální důkazy, že má oxid dusný rychlé antidepresivní účinky, jsou pozitivním zjištěním, a potvrzují význam blokování glutamátu při léčbě depresí,“ míní profesor Carmine Pariante z Londýnské univerzity ve vyjádření pro deník The Mail.

A jak nepodlehnout zimní depresi?

Procházky zimní přírodou

Každé roční období má něco do sebe, tak proč si neužít i kouzlo zimní přírody. Jen je potřeba nezavírat se do své ulity a vyjít do přírody, i když se vám třeba zrovna nechce. Garantujeme vám, že pokud zavítáte do lesa či na místo s dechberoucím výhledem na krajinu, všechny známé chmury zmizí během několika málo sekund.

Útulný a komfortní domov

O tom, že v zimě trávíme podstatně více času uvnitř než venku, není pochyb. Už proto je ale důležité si z interiéru vytvořit takové místo, kde vám bude dobře. Své udělají například nové závěsy či potahy, hřejivé deky a svíčky.

Více času na čtení

Čtení je bezesporu honosný koníček, který vám umožní se alespoň na chvíli odpoutat od reality a prožívat jakýkoli příběh, který je zrovna na stránkách před vámi. V dnešní uspěchané době na něj však bohužel většina lidí nemá čas, a tak vám kolikrát čtenáři povědí, že toho vlastně nejvíce stíhají přečíst po cestě do práce či těsně před spaním. Ale ruku na srdce, kdo nemiluje zimní odpoledne strávené s dobrou knihou? Zapracujte tak na komfortním čtenářském koutku u sebe doma, pořiďte si kvalitní lampičku a tradiční ušák, který byl již v dobách minulých navržený právě pro náruživé čtenáře. Samozřejmostí je ve čtenářském koutku také huňatá deka, vlněné ponožky a šálek dobrého čaje a my vám garantujeme, že takto strávený den nabere úplně jiné obrátky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

12 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
58 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
65 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat