Nepříjemné noční křeče v nohou mají svůj důvod

Pijete moc kávy a zoufale málo vody? Pak se nedivte, že vás často budí svalové křeče, které jsou všechno, jen ne příjemné. A jak s nimi souvisí vápník, draslík a sodík?

Z odborného hlediska je křeč stav, kdy dochází k nadměrnému stahu kosterní nebo hladké svaloviny. Z pohledu laika jde o bolestivou a nepříjemnou noční můru, která přichází v nepravidelných intervalech, a tedy zcela nečekaně. Že by vaše lýtka, stehna či chodidla mohla o téhle patálii vyprávět? Zjistěte, proč se to děje. Nejčastějšími příčinami bývají tyto faktory!

Dehydratace je nebezpečným pachatelem

Optimální pitný režim je důležitý nejen pro tělo, ale i pro hlavu. Ostatně, určitě pro vás není novinkou, že absence vláhy úzce souvisí s migrénami, poruchou soustředění, únavou, nízkým tlakem i zhoršenou krevní cirkulací. To, že je organismus celé dny „na suchu“, se však projeví i jinak. Třeba nočními křečemi! Takže ruku na srdce. Pijete opravdu dost?

Nepodceňujte nutriční nedostatky

Za nevítanými svalovými kontrakcemi může stát i jakákoli nerovnováha minerálních elektrolytů, a to zejména sodíku, draslíku, vápníku a hořčíku.  Tyto látky jsou totiž zodpovědné za nervové impulzy, zatímco pomáhají udržovat normální poměr tělesných tekutin. Pokud trpíte jejich „podmírou“, žádný div, že čelíte otravným samovolným záškubům.

Káva jako dobrý sluha, ale zlý pán

Na černé zlato se při pocitech vyčerpání spoléhá mnoho z nás. Dospělý člověk by však podle odborníků neměl překračovat denní limit 400 mg kofeinu, což odpovídá asi čtyřem šálkům (nebo dvěma plechovkám energetického nápoje). Pokud konzumujete kávu ve větším množství, podstatně si zvyšujete riziko pálení žáhy, neklidu, úzkosti, zažívacích potíží a svalových křečí. Tedy alespoň takové stanovisko zaujímají lékaři.

Chronický stres. A to jako vážně

Že kvůli dlouhodobému stresu člověk čelí takřka dvojnásobné pravděpodobnosti depresí, arteriální hypertenze, kardiovaskulárních chorob nebo nadváhy, to je všeobecně známá věc. Už jste ale slyšeli o tom, že hormony, které se při něm uvolňují, mohou zavinit i zmíněnou bolestivou svízel? Tak pozor na to…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Cibulačka

(1 hlasů)

Pizza těsto

(1 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:27
307 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:20
141 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:16

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat