Popíjením alkoholu k závislosti

Alkoholismus je plíživý nepřítel, postupuje nenápadně. Propadnout mu můžete během několika málo měsíců, avšak lze ho pěstovat i dlouhé roky. Stále však platí, že jde o jednu z nejrozšířenějších nemocí u nás. Je ve vaší rodině někdo, kdo si neodpustí skleničku při jakékoli příležitosti? Možná už jste někdy přemýšleli, je-li to ještě v mezích normy, nebo už má váš příbuzný nebo kamarád problém. Existuje několik indicií, podle nichž můžete odhadnout, jestli je potřeba začít situaci nějak řešit. Kterých příznaků si všímat, máte-li podezření, že se ve vašem okolí alkoholik nachází?

Je tam, kde je alkohol

Je váš podezřelý vždy součástí každého večírku? Je mezi prvními hosty, kteří na party přijdou, a s pitím začíná ve chvíli, kdy překročí práh domu na dané adrese? Může to být jedna z indicií, která značí počínající problém.

Narozeniny, nebo úterý? Oslavíme to!

Lidé, kteří mají potíže s alkoholem, se kromě samotného pití vyznačují také schováváním se za oprávněné důvody k jeho konzumaci. Je jedno, zda máte svátek, dostali jste lepší výplatu nebo jste se dožili nového rána. Alkoholik, pokud potřebuje, si vždy najde důvod k pití. Pokud váš známý nebo příbuzný otvírá lahev při každé sebemenší příležitosti, zbystřete!

Nemá klapku

Alkoholik často pije do ztráty vědomí. Není žádnou výjimkou, že ho po propitém večeru musí společníci odnést z místa. Často usíná uprostřed večírku, ale když se ho pokusíte probrat a přemístit, bude se dohadovat, že je naprosto střízlivý, i když se nedokáže postavit na nohy.

Potíže s pamětí a pracovní morálkou

Že má někdo problém s alkoholem, lze vypozorovat i na základě jeho pracovních výkonů. V práci je často nedochvilný a nedůsledný. Zapomíná i na jiné důležité věci, například schůzky či návštěvy úřadů, případně nedodržuje platební termíny. Alkoholik má často problém si vzpomenout, čím se zabýval v předchozích dnech. Zážitky si buď vůbec nevybaví, nebo se mu slévají do nejasné časové osy.

Je často podrážděný

U alkoholika se nálada mění jako na houpačce. Ta se jim střídá podle toho, kolik alkoholu mu právě koluje v žilách. Čím méně alkoholu, tím horší nálada a naopak. Ani dobrá nálada však alkoholikovi příliš dlouho nevydrží. Čím větší problém má, tím se zkracuje i doba, kdy je v normě či veselý. Často se dokážou opít do naprostého deliria během několika málo hodin. 






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:13
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:13

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat